NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » Omilije

Omilije

OMILIJE

NAVEČERJE VASKRSA

Draga braćo i sestre, deco pravoslavna,
Pozvan sam da vam govorim danas, u ovaj poslednji dan Časnoga posta.
Pravoslavni svetitelji od starine propisali su ovaj sedmonedeljni post, da nam posluži kao priprema za veliko veselje, za Vaskrsnu radost.
Vi znate kako se ljudi pripremaju na osobeni način za svaki radosni dan: za srpsku krsnu slavu, ili za svadbu, za rođendan ili za krštenje, za proslavu nekog familijarnog ili državnog praznovanja. Kupuje se novo odelo, uređuje se kuća, čisti se i pere, spremaju se darovi. I što god je radosnija očekivana svečanost, to su i pripreme veće. Što se više trudimo i znojimo u pripremanju, to veseliji biva onaj dan. Što se više štedilo ili žrtvovalo radi onog dana, to nam je on dragoceniji i svetliji.
Vaskrs je sveopšti i najveći hrišćanski praznik. Prirodno, da je potrebna i najduža priprema za doček toga praznika. Zato je i post pred Vaskrs, Časni post, najduži i najstroži od svih ostalih postova u godini.
Danas je poslednji dan Časnoga posta, Velika Subota. Ja pozivam svakoga od vas da sam o sebi položi račun, to jest da promisli, kako se pripremao u toku minulih sedam nedelja.
Ko je postio i pričestio se, taj se dobro pripremio.
Ko se uredno Bogu molio, u crkvi i doma, i taj se dobro pripremio.
Ko je bio zavađen sa susedom pa se izmirio, i on se dobro pripremio.
Ko je smanjio svoje rashode na svoja zadovoljstva i zabave, pa tako uštedeo i pomagao braću u nevolji ovde i u daljini, zaista se i on dobro pripremio.
Ko je čitao Sveto pismo i druge knjige o spasenju duše, i utvrćivao sebe u veri i poštenju, i on se dobro pripremio. Ko se nije postideo srpskoga imena u ovom vremenu stradanja i poniženja svoga naroda, i on se dobro pripremio.
Ko je sejao slogu među srpskom braćom i pomagao sve srpske narodne ustanove, i vazda stajao uz Boga i narod, i on se dobro pripremio.
Koja je majka učila svoju decu veri pravoslavnoj, molitvi i dobrom vladanju, i ona se dobro pripremila.
Ko je pohodio grobove svojih srodnika i prijatelja, pa se sećao svoje smrti, i bio u strahu za svoju dušu na Strašnom sudu Božjem, i taj se dobro pripremio.
Ko se žalostio na Veliki Petak zbog nevinih stradanja Hristovih na krstu, i on se dobro pripremio.
Svi će ovi kao pripremljeni, dočekati sutrašnji svetli praznik sa velikom radošću.
Ali kako ćete dočekati sutrašnji praznik vi koji se nimalo niste pripremili?
Vama savetujem: pokajte se u poslednjem času. U Boga nema poznika.
Ako se niste pričestili u toku ovoga posta, sutra se pričestite.
Ako se niste Bogu molili, ni u crkvu hodili, niti ikakvo dobro delo tvorili, dajte odmah zavet Bogu da ćete to činiti ubuduće. I ne bojte se. Bog je milostiv; oprostiće vam što je bilo kao da nije bilo, i pomoći će vam da spasete svoje duše. Prebrojte u pameti svoje grehove, koji su Bogu javni ma koliko ih vi sakrivali od ljudi, i skrušeno pomolite se Bogu za oproštaj. Setite se kako je pokajanog razbojnika na krstu u poslednjih pet minuta Hristos prostio i u Raj uveo. I kako je pre toga rasplakanoj ženi grešnici, prezrenoj od sviju, Hristos sve oprostio i rekao joj: Ne boj se, kćeri.
Vama koji ste u zavadi sa nekim bratom savetujem: izmirite se.
Vama koji ste otuđeni od svoje braće i živite osamljeni kao puž u svojoj školjki, savetujem: pođite u društvo braće, pođite slobodno u crkvu, u društva, na sastanke bratske, i vaš će život biti puniji i veseliji.
Poslušajte me i sutra ujutru dođite u crkvu i pričestite se. I odmah ćete osetiti, kako se vaš život promenio na dobro. Samo priđite svetom oltaru i primite sveto pričešće. Sjedinite se s Bogom, pa ćete se lako sjediniti s ljudima. Izmirite se s Bogom, pa ćete se lako izmiriti s ljudima. Hristos je rekao: kad se jedan grešnik pokaje, anđeli se raduju na nebesima. Obradujte dakle Hrista i anđele. I vi ćete se sami osetiti obradovani.
Sutra će se roblje srpsko rastureno kao pleva po celom svetu, pokajano i pričešćeno, radovati Hristovom Vaskrsenju u jadu i siromaštini. Zar vi da izostanete od njih, vi u slobodnoj i bogatoj Americi, u koje oni gledaju kao zvezde u mračnoj noći?
I tako, braćo i sestre, deco Svetosavska, želim vam svima, pripremljenim i nepripremljenim, da sutra osvanete radosni i veseli zbog Hristovog vaskrsa iz groba, što označava pobedu života nad smrću, i pobedu pravde nad nepravdom, i istine nad laži, i Boga nad Satanom.
Obradujte sveštenike vaše, koji vas sutra čekaju u crkvi, i brinu se za duše vaše. Javite se u hramovima pred licem Božijim, kao deca Božja, svi promenjeni, svi prošteni.
Večeras pak ja vam čestitam navečerje svetog Vaskrsenja Hristova. Neću još da vas pozdravljam onim uobičajenim sutrašnjim trijumfalnim pozdravom, pozdravom života, sreće i slave. To se ne čini do sutra, jer Bog čeka još i ove noći da se nepripremljeni pripreme. A kada u svanuće doće onaj čas kada je anđel Gospodnji pokazao ženama mironosicama prazan Hristov grob i rekao im: Što tražite živoga među mrtvima? tada ćemo se i mi svi hrišćani na zemlji pridružiti gromoglasnom pojanju i klicanju nebeskih horova od anđela i pravednika u slavu i čast vaskrsloga Gospoda našeg i Spasa Isusa Hrista.
A sada: laka vam noć, i do viđenja sutra u crkvi, ako Bog da.

Srpski radio čas, Čikago, uoči Vaskrsa 1949. g.

Ključne reči:

6 komentar(a)

  1. Ovo na opomenu svima, koji podništavaju žene, zovu ih „slabima“ i drugim nepodobnim imenima. Kakve heroine u tako teškim i opasnim vremenima!

  2. Milijana Eraković

    Skupo smo plaćeni , od Kosova do Krfa , pa nadalje kroz dvadeseti vijek , da bismo bili jeftino prodati.
    Ove riječi su skrivane , kao i sve riječi svetog Vladike , tokom cijelog tog dvadesetog vijeka, neka Bog da da nam osvjetljavaju put u ovom.

  3. Pomaže Bog! Tumačenje Svetog Jevanđelja za 28.-u nedelju posle Duhova ne može da se pronađe. Molimo vas da nam olakšate i učinite dostupnim stranice gde bismo mogli da nađemo navedeno tumačenje. Hvala.

  4. Pingback: Sveti Vladika Nikolaj Velimirović: BESEDA NA VELIKI ČETVRTAK – Manastir Vavedenje

  5. Pingback: Sveti Vladika Nikolaj Velimirović: NAVEČERJE VASKRSA – Manastir Vavedenje

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *