Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

UMESTO ZAKLJUČKA

Kome smeta Sveti Nikolaj?

Zna se kome i zašto smeta Sveti Nikolaj Srbski. Smeta totalitarizmu Novog svetskog poretka, jer je rekao da će poslednji, u zlu ujedinjeni svet, biti gori od kule vavilonske (Žetve Gospodnje); smeta domaćim evrounijatima, jer je rekao da će, ako bude napuštena služba Bogu srbskog naroda, „prestati istorija Srbadije, a početi istorija manguparije“ (Srbski narod kao Teodul); smeta jer razobličava lažnu pobožnost: „Crkve grade, da ih vide ljudi, Crkve grade, Bogu se ne mole“ (Nebeska Liturgija); smeta jer kaže da su ustaše „za revnost u zlu, dobro znanu svima, pohvale dobili iz pakla i Rima“ (Đerdan od merdžana); smeta jer ukazuje na pljačkašku ekonomiju neoliberalizma (Srednji sistem). Smeta jer je novi Sveti Sava. Smeta jer je Hristov. Smeta jer ljude privodi Bogu i odvodi ih od satane.
Kako kaže litvanski hrišćanski mislilac Antanas Macejna: „U očima sveta biti hrišćanin već je zločin, zločin dostojan smrtne kazne. Progoni Crkve nikad nisu puki ljudski nesporazum. Oni u sebi uvek kriju antihristov umišljaj; svagda su zasnovani na antihristovom pokušaju da pogubi Crkvu Hristovu. I to je zaista tako, makar pojedini gonitelji ne shvataju ni te zamisli, ni te ciljeve, misleći da, dok ubijaju, služe višem cilju. (…) Ako bi nam se postavilo pitanje zašto svet mrzi Crkvu, mogli bismo odgovoriti – to je zato što ga Crkva sprečava da ostane u svojoj faktičnosti.“ A vladika Nikolaj, verni sin Crkve, čini upravo to – ne da svetu i svom rodu da ostanu tu gde su, i da idu ka ponoru idolopokloničke tehnološke civilizacije, nego ih zove ka Hristu i večnom životu.
Slava Svetog vladike Nikolaja rašće sve više. Neprijatelji Hristovi su, kad su videli da nikakvim sredstvima ne mogu da spreče delo Bogočovekovo, uzviknuli: „Gle, ništa ne pomaže. Sav svet ode za Njim“ (Jn 12,19). Tako i neprijateljima Nikolajevim ništa ne pomaže! Sve ono najbolje kod Srba ode za Nikolajem, koji ode za Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom, koji odoše za Hristom, Raspetim i Vaskrslim, Kome, sa Ocem i Duhom Svetim, slava u vekove vekova. Amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *