Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

ODGOVORI PREDRAGU ILIĆU

O propustima Nikolajevih biografa

Vrlo često su Srbi neozbiljni i površni, i vrlo često im se to obije o glavu. Tako je bilo i u slučaju pojedinih biografa i agiografa Svetog Nikolaja Žičkog. Bez proveravanja podataka, bez suočavanja sa izvorima, pisalo se o Nikolaju, pa se i grešilo. Dobronamerno, ali se grešilo. Recimo, tvrdilo se da je dve godine proveo u Dahau, iako je reč o dva meseca. Istoriografija nije epska pesma, gde se gusla: „Koji ono dobar junak bješe | što jedanput britkom sabljom mane, | britkom sabljom i desnicom rukom, | pak dvanaest odsječe glava.“ Davanje netačnih podataka o Nikolajevom stradanju od nacista omogućilo je klevetnicima Novog Zlatousta da optuže Crkvu za mistifikovanje i mitotvorstvo. Naravno, ima i objektivnih razloga za ovakvu neopreznost: sećanja na Nikolaja i arhivska građa nacističkog okupatora o njemu bili su neodstupni u doba Titove strahovlade; na Nikolaja se izlilo toliko mržnje i laži da su njegovi poštovaoci s najvećom mukom morali da pristupaju istraživanjima.
Čim se malo slobode osetilo u vazduhu Titove Jugoslavije, krenula je borba da se njegovoj ličnosti i delu da pravo mesto u Srbskoj Crkvi i srbskoj kulturi. Greške u tadašnjim biografijama mogu se unekoliko razumeti. Ali, Bajford i drugi klevetnici su s punim pravom uočili da su se takvi promašaji javljali i početkom trećeg milenijuma, kada su bili nedopustivi.
U nedavnom razgovoru s jednim rimokatoličkim istraživačem Nikolajevskog dela, koji je potpisnik ovih redova imao, dotični je uočio da nedostaje ne samo kritičko izdanje Nikolajevih dela, i indeks onoga što je Nikolaj napisao, nego i jedna ozbiljna biografija čoveka koga zovemo „najvećim Srbinom posle Svetog Save“. Nažalost, ni Srbska Crkva (osim časnih izuzetaka), ni država Srbija, nisu učinile mnogo da se Nikolajevom delu pristupi s ozbiljnošću kakvu to delo zaslužuje. Nemamo (a morali bismo imati) naučni institut posvećen stvaralaštvu „Žičkog Zlatousta“. Knjige koje se pišu s ciljem diskreditacije i „demitologizacije“ Nikolajeve svetosti jesu ZAHTEV da se ozbiljno suočimo s Nikolajevim životom i stvaralaštvom.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *