NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

BAJFORDOVE KLEVETE

KAKO JE SVETI NIKOLAJ SRPSKI SPASAVAO JEVREJE[1]
Pismo jedne Jevrejke

„Srpska Pravoslavna Crkva, Sveti Sinod, Beograd Skoro će se navršiti šezdeset godina od kraja Drugog svetskog rata, najveće tragedije u istoriji jevrejskog, srpskog i romskog naroda, koji su pretrpeli do tada nezabeležena stradanja, progonstva i mučenja. Posle toliko proteklih godina Vlada Nemačke traži od preživelih iz Holokausta dokaze o tome kako su preživeli rat, a u cilju ostvarivanja penzije.
Meni je 73 godine i jedini sam preživeli član porodice Nojhaus. Moj otac Aleksandar Nojhaus, po zanimanju doktor stomatologije, živeo je pre rata u Trsteniku. On je bio veliki prijatelj i pobratim sa Vladikom doktorom Nikolajem Velimirovićem. Kada je izbio rat, posle kraćeg vremena, Vladika je ocu naredio da beži i spasava život, a nas kao njegovu porodicu – moju majku Margitu i mene njegovu kćerku Elu – je zbrinuo tako što je reskirao i sopstveni život. Spasao nas je tako što je majku obukao u monašku odoru, a mene strpao u džak. Majka i on su seli u fijaker, a mene je stavio ispod nogu, i namirnice preko džaka, odnosno mene, da bi bilo što manje sumnjivo. Prošli smo kroz nemački obruč okupiranog grada i tom prilikom preživeli veliki strah i stres sve dok nismo stigli u manastir Ljubostinju. Tu nas je Vladika predao Igumaniji po imenu Varvara, koja je imala pratnju, jer je bila slepa.
U manastiru Ljubostinji ostali smo 18 meseci; u to vreme Vladika je nabavio falsifikovane lične dokumente za moju majku pod imenom Mara Jovanović, a za mene pod imenom Jelena Jovanović.
Posle svega navedenog nadam se i molim vas da mi izađete u susret i izdate potvrdu o mom boravku u manastiru Ljubostinji u periodu od 18 meseci, od samog početka rata.
S poštovanjem,
Unapred zahvalna,

Ela Trifunović, rođena Nojhaus
11070 Novi Beograd, Jurija Gagarina 102/13.
17.10. 2001.“


NAPOMENE:

  1. Žički blagovesnik, februar 203. str. 50-51
Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *