NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

SRBI I JEVREJI

I još jednom: ko je ubijao Jevreje u Srbiji?

Bivši predsednik Jevrejske opštine Beograda, Jaša Almuli, godine 1993, kada je srbofobna histerija na Zapadu dostigla vrhunac, uputio je pisma „Tajmsovom književnom dodatku“ (8. oktobra i 18. novembra), u kojima izlaže šta se zaista dešavalo sa Jevrejima u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata. Pošto Bajford i slični njemu ne mogu da ne lažu o onome što su istorijske činjenice, s ciljem da reinterpretiraju zbivanja u za njih potrebnom pravcu, ekstenzivno ćemo citirati Jašu Almulija: “

Prvo pismo

… Najranije uništavanje Jevreja u Srbiji – u velikom broju – nije bio produkt srpske kolaboracije sa Nemcima, nego u širem obimu rezultat srpskog otpora njima. Nemci su osvojili Jugoslaviju aprila 1941, rasparčali zemlju, stvorili marionetsku državu u Hrvatskoj uz pomoć lokalnih fašista, ustaša, i stavili okupiranu Srbiju pod direktnu nemačku vojnu upravu. Jula 1941. Srbi prate Titov poziv za partizanski rat i nakon nanošenja mnogih gubitaka nemačkoj armiji, Srbi su ispaštali surove represalije. Za svakog ubijenog nemačkog vojnika 100 srpskih talaca je pogubljeno od strane Vermahta i za svakog ranjenog vojnika 50 talaca je uzimano. Nemci su okupili sve jevrejske civile, muškarce između 16 i 70 godina i pogubili ih, zajedno sa ciganima, uhvaćenim srpskim patriotima i pohapšenim levičarima. Nakon egzekucije svih jevrejskih muškaraca, Nemci stavljaju njihove udovice i siročad u koncentracioni logor pored Beograda i guše ih sve, u pokretnom gasnom kamionetu. Koncentracioni logor je bio pod upravom isključivo Nemaca, čiji je SS izvršio ubistva, bez ikakvog učešća Srba.
U Studiji XV štampanoj od strane Izraelskog memorijalnog muzeja (Israel memorial Museum), Yad Vashem, 1983, Kristofer R. Brauning (Cristopher C. Browning) sumira svoja otkrića u članku, „Konačno rešenje u Srbiji“ (The Final Solution In Serbia):
„U Srbiji egzekutori su bili primarno nemački vojni personal, ne SS trupe… Streljački vodovi su delovali pod izgovorom izvršavanja represalija za gubitke nanesene od strane partizana, ne sa otvorenom namerom uništenja celokupne jevrejske populacije. Nesigurnost oko konačnog cilja i namere nacijevrejske politike, nije se produžavala, kako bilo. Preživeli jesenji masakr, uglavnom žene i deca smešteni su u koncentracioni logor Semlin (Zemun) odmah preko reke Save, s druge strane Save od Beograda i bez obzira na dob i pol bili ubijani u gasnim kamionetima u proleće 1942.“
Američki istoričar Raul Hilberg, u svojoj knjizi „Destrukcija evropskih Jevreja“ (The destruction of the European Jews), (dopunjeno izdanje 1985), izjavljuje: „Srbi se užasavaju stranog jarma u bilo kom obliku i iz tog razloga okupirana Srbija bila je pozornica neometanog partizanskog rata. Kao i u Rusiji nemačka armija je kažnjavala manifestacije pobune, egzekucijom talaca, pre svih jevrejskih talaca.“ Za jevrejske žene i decu u Srbiji Hilberg piše:
„U decembru… vojne trupe preuzimaju transfer porodica pobijenih talaca u Semlinu gde je komandant policijske službe bezbednosti i SD-a, Šafer (Schafer), dočekivao svoje žrtve… Početkom mar*ga 1942, specijalno vozilo dolazi iz Berlina, gasni kamionet. Svakog dana osim nedelje i praznika žene i deca su stavljani u kamionet…“
Operacija je okončana 10. maja. Zadovoljan dr Šafer izvestio je da problem Jevreja u Srbiji više ne postoji.

Jaša Almuli
08.10.1993.

Drugo pismo

… U fašističkoj NDH koja je bila Hitlerov saveznik tokom Drugog svetskog rata, ne 24.000 nego preko 33.000 Jevreja je izgubilo živote, oko 21.000 iz same Hrvatske i 12.000 iz BiH, koja je bila pripojena Hrvatskoj sa nemačkim blagoslovom. Velika većina od 33.000 jevrejskih žrtava bila je ubijena ili izgladnjivana i mučena do smrti u koncentracionim logorima u samoj Hrvatskoj pod upravom Hrvatske ustaške garde. Oko 5.000 je predato Nemcima da bude deportovano u Aušvic.
U Srbiji, koja je bila pod nemačkom vojnom okupacijom, ne 23.000 nego oko 14.000 Jevreja izgubilo je život, gotovo isključivo u rukama
Nemaca. Oko 5.000 jevrejskih muškaraca bilo je streljano od nemačke vojske u odmazdi za gubitke učinjene im od strane srpskih partizana. Oko 7.500 udovica i siročadi pogubljenih muškaraca bilo je pogubljeno gasom u nemačkom koncentracionom logoru blizu Beograda; oko 800 je odvedeno iz jevrejske bolnice u Beogradu i takođe ugušeno; i nekoliko stotina je bilo ubijeno od strane Nemaca u malim gradovima.
Optužba da je režim Milana Nedića, postavljen od Nemaca u Srbiji avgusta 1941, sa entuzijazmom učestvovao u Holokaustu, jeste druga netačna izjava u pismu gospodina Hoarea. Nikakvo antijevrejsko zakonodavstvo nije sprovedeno od strane ovog režima, nijedan logor smrti za Jevreje nije podignut, niti je ikakvim upravljano i praktično nikakvo ubistvo nije izvršeno (od ovog režima). Sve to bilo je učinjeno do strane nemačke vojske, policije i SSa koji su gotovo u potpunosti uništili srpsku i jevrejsku populaciju do maja 1942. dok se nekoliko stotina Jevreja još uvek sakrivalo kod srpskih prijatelja. Nemačka policija ih je lovila i mnogi su uhvaćeni uz pomoć policije lojalne Nedićevom režimu, privučeni novčanom nagradom koju su Nemci isplaćivali. Ovo je sve što se može pronaći o Nediću u objavljenom istraživanju Saveza Jevrejskih opština Jugoslavije. Nemci su se sami bavili Jevrejima u Srbiji; dužnost Nedićevog režima bila je da brine o unutrašnjoj administraciji.
Poluistina u pismu gospodina Hoarea odnosi se na koncentracioni logor Banjica u Beogradu. To je svakako bio logor smrti i sa srpskim policijskim osobljem, ali nije bio namenjen Jevrejima. Ovaj logor je uspostavljen po nemačkom uređenju i srpski personal je bio podređen kontroli Gestapoa. Logor je bio namenjen Srbima koji su se suprotstavili nemačkoj okupaciji, partizanima, komunistima i liberalnim patriotama. Od 23.697 osoba koje su bile zatvorene u ovaj logor samo 455 bili su Jevreji.

Jaša Almuli
18.11.1993.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *