Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

SVETAC?

Sveti Nikolaj Žički i Sveti Jovan Zlatousti

Sveti Nikolaj Žički nazvan je „Novim Zlatoustom“ Pravoslavne Crkve. Ovo pre svega znači da je imao zlatna usta besednika i propovednika reči Božje, da je bio neprevaziđen u tumačenju Knjige Života. Ali, kako rekoše Latini, nomen est omen. Između Jovana i Nikolaja ima još mnogo sličnosti, od kojih ćemo pomenuti neke.
Obojica su bili iz uglednih porodica, i obojica su imala duboko poštovanje prema majci. Obojica su izučila svetovnu mudrost u najvećoj mogućoj meri, ali ostajući verni mudrosti galilejskih ribara. Obojica su izbegavala rukopoloženje, ali su ga, po potrebi Crkve, prihvatili. Obojica su bila omiljeni u narodu, koji je u njima video dostojne Hristove sluge. Obojica su bili milosrdni i pravi zastupnici sirotinje. Obojica su bili spremni da se suprotstave vlastima kad vide da vlasti krše hrišćanska načela. Obojica su živeli podvižnički, iako na episkopskom prestolu; nisu „raširili creva kao stoka“ (Teodosije), i izbegavali su svaki vid raskoši i razneženosti.
Obojica su, braneći svoja uverenja, bili spremni na stradanje. Obojica su proterani sa svojih episkopskih prestola, i obojica su umrla u izgnanstvu. Na kraju, obojica su se, moštima, sa slavom vratili među svoje, postajući vaselenski učitelji i svetlosnici. (Ima još paralela; čak su im i neprijatelji isti – Jovan Zlatousti se, zbog svojih beseda protiv judaizma, smatra „osnivačem antisemitizma“ kao što je i Nikolaj – antisemita. Mistička srodnost im je, međutim, dublja od ove, „dnevnopolitičke“: obojica su bili veliki molitvenici, i sastavljači molitava – Zlatoust Liturgije i drugih molitvoslovlja, a Nikolaj divnih službi, akatista i kanona.)
Sveti Jovane Zlatousti i Sveti Nikolaje, Novi Zlatousti, molite Boga za nas!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *