NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

Oklevetani svetac – Vladika Nikolaj i srbofobija

VLADIKA NIKOLAJ I GRAĐANSKI RAT

Vladika Nikolaj i đeneral Nedić

Ono što je Nikolaj pak mislio o đeneralu Nediću i njegovim pomoćnicima možda je najbolje sažeto u jednoj od beležaka Vladikinih posthumno objavljenih: „Kolaboracija. Jasan je smisao ove reči. Kad dva čoveka izvlače potopljeni čamac, jedan konopcem, a drugi kukom, onda su oni kolaboratori. Oba imaju isti cilj pred očima. Isto tako i lovci kad hoće da ulove neku zver, pa rasporede uloge. I oni su kolaboratori jedan drugom. Jer imaju isti cilj pred očima. Niko od nacionalista srpskih nije kolaborirao sa nemačkim okupatorima. Jer srpski nacionalisti s jedne strane i Nemci s druge strane imali su dva, potpuno suprotna cilja pred očima. Nemci su smerali uništiti srpski narod, a srpski patrioti sačuvati ga i osloboditi ga od Nemaca. Srpski nacionalisti nisu služili Nemcima, nego su se služili Nemcima. I ovo su oni činili s dubokim prezrenjem okupatora i s prigušenim revolucionarnim instinktom u sebi – do vremena. Ispod zvera se izvuci, pa onda tuci.“ Pravi kolaboratori sa Nemcima bili su Knut Hamsun i Kvisling. Ovi su želeli Nemcima pobedu s ubeđenjem da samo Nemci mogu „zavesti red u svetu“ i „spasiti evropsku kulturu od slovenskog varvarizma i francuskog mekuštva.“
Sličan stav Nikolaj je izneo i u knjizi „Zemlja Nedođija“ posvećenoj četničkoj borbi za slobodu. Tu Vladika kaže da ljudi poput Nedića nisu svoj put izabrali „radi uživanja ili dobiti, nego iz ljute nevolje, da bi spasli bar nešto od svoga naroda“.
Jednom rečju, iako je Sveti Nikolaj Žički stao na put ustaničke vernosti Kralju i Otadžbini, oličenom u đeneralu Mihailoviću, on je imao razumevanje i za žrtvu đenerala Nedića i njegovih saradnika u pokušaju da se Srbi spasu od istrebljenja. U isto vreme, duhovni (često i biološki) preci naših „aktivnih građana“, smatrali su da borba za svetsku revoluciju sebi može da dopusti da svi Srbi izginu, jer će, umesto njih, u Srbiju biti naseljeni Kinezi.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *