NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » ODGOVARANJE NA NEDELJNOM I PRAZNIČNOM VEČERNJU, JUTRENJU I BOŽANSTVENOJ LITURGIJI SA PRAZNIČNIM ANTIFONIMA, VHODNIMA, TROPARIMA I KONDACIMA

ODGOVARANJE NA NEDELJNOM I PRAZNIČNOM VEČERNJU, JUTRENJU I BOŽANSTVENOJ LITURGIJI SA PRAZNIČNIM ANTIFONIMA, VHODNIMA, TROPARIMA I KONDACIMA

 

ODGOVARANJE NA NEDELJNOM I PRAZNIČNOM VEČERNJU,
JUTRENJU I BOŽANSTVENOJ LITURGIJI
SA PRAZNIČNIM ANTIFONIMA, VHODNIMA, TROPARIMA I KONDACIMA
 

 
IV
Liturgija Svetog Vasilija Velikog
 
Ova Liturgija služi se svega 10 puta u godini i to: 1. na Badnji dan; 2. na Obrezanje Gospodnje (a to je i dan praznovanja Sv. Vasilija Velikog); 3. na Krstovdan uoči Bogojavljenja; 4-8. prve, druge, treće, četvrte i pete nedelje Sv. Četrdesetnice (časnog Posta); 9. na Veliki četvrtak i 10. na Veliku Subotu. (Ako bi Božić ili Bogojavljenje pali u nedelju ili ponedeljak na Badnji dan i na Krstovdan služi se Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog, a na sam praznik Liturgija Sv. Vasilija). Poredak ove Liturgije gotove je isti kao i Zlatoustove Liturgije. Razlika je samo utoliko što su neke molitve – u Kanonu Evharistije – koje sveštenik čita duže.
Umesto: Dostojno jest jako voistinu…, peva se na 8. glas:
 
O tebje radujetsja, blagodatnaja, vsjakaja tvar: angelski sobor i čelovječeskij rod; osvjaščenij hrame i raju slovesnij, djevstvenaja pohvalo iz njejaže Bog voplotisja i mladenec bist; prežde vjek sij Bog naš: ložesna bo tvoja prestol sotvori i črevo tvoje prostranjeje nebes sodjela; o tebje radujetsja, blagodatnaja, vsjakaja tvar – slava tebje.
 
Iza: I vsjeh i vsja, poji se na 4. glas:
 
Nebojavljenago Hristova tajnika, vladičnja svjetilnika presvjetla; iže ot Kesariji Kapadokijskija strani, Vasilija Velikago – vsi da voshvalim.

Jedan komentar

  1. Postovani,
    Da li ovo izdanje moze da se kupi ili moze da se preuzme na vasem sajtu?
    Mnogo bi mi znacilo, kao pocetniku.
    Hvala unapred

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *