Od utopije do košmara – Pravoslavlje i sekte: opšti pregled

„VRATA RAJA“
ili smrt kao uspon do kosmičkih civilizacija

U bogatom kalifornijskom predgrađu Ranko Santa Fe, predvođeni bivšim dirigentom, narkomanom i homoseksualcem Herfom Eplvajtom, 39 sledbenika sekte „Vrata Raja“, verujući u predskazanje svog spasenja nakon izvršenja masovnog samoubistva, odlučilo se na koban korak u smrt. Umotani u čaršave, nakon konzumiranja opojnih sredstava, vernici u stavili plastične vreće preko glave, kako bi gušenjem ispunili svoju samoubilačku misiju.
Osim… Osim zadaha smrti, u vili je sve izgledalo savršeno mirno. U prostorijama gde je ležalo 39 leševa nije bilo tragova nasilja ili borbe. Svaki od članova sekte postupio je prema pisanoj instrukciji koja je upućivala na mirno ležanje i relaksaciju, nakon uzimanja koktela sastavljenog od fenobarbiturata i votke. Očigledno je da su članovi sekte umirali postepeno: 15 prvog dana, 15 sledećeg i poslednjih 8 trećeg dana. Samo dvoje poslednjih, dve žene, pronađene su s plastičnim kesama na svojim glavama. Ostali su mirno ležali, u crnim patikama, pokriveni purpurnim prekrivačima.
Sve ovo je obavljeno na čudan i teatralan način, u predgrađu San Diega. Ispod kreveta svakog od umrlih poređane su torbe s uredno složenim vrećama za spavanje, spiritualnim beleškama i balzamom za usne. Svako od njih posedovao je račun na pet dolara i novčić od 25 centi u džepu. (Misteriozno, nema šta! Možda dobrovoljni prilog). Svako od njih je nazuo nove, crne „najke“ (da li u cilju izvođenja slogana poznate firme koja glasi: „Uradite to!“) Izgledali su kao neformalna grupa, koja se okupila oko vođe, pre skromnog i živahnog nego strogog čoveka, i koja je, s nekim, sebi svojstvenim, optimizmom i podsmehom, bila svesna činjenice kako će reagovati mediji na njihovu stravičnu misiju.
Bilo je to samo ludo podsmevanje svojoj ovozemaljskoj smrti. Islednici su otkrili neke detalje koji su nagoveštavali da je među članovima sekte ipak bila prisutna tiha patnja i prisila, čiji rezultat je stručna, hiruška kastracija šestorice muškaraca, članova sekte, među kojima je i njen osnivač – Maršal Herf Eplvajt. Učeni su da se odupiru ovozemaljskim iskušenjima i pripreme za život u Nebeskom Kraljevstvu. Kratko podšišani, i žene i muškarci, obučeni u komotnu garderobu. Svoja tela smatrali su za puke „nosioce“, a vanzemaljska bića koja su živela u njima nisu podnosila blizinu običnih smrtnika. Bili su kao izgubljene duše, privremeno u svojoj sopstvenoj koži koja ih je sputavala u očajničkoj potrazi za novim, uzvišenim domom koji ne mogu naći. Neki od njih su toliko zastranili u svojoj posvećenosti sekti, da su zaboravili ranije življeni familijarni život.
Šta je obuzelo članove sekte „Vrata Raja“, koji sebe smatraju „posadom za Viši Nivo“, 21 ženu i 18 muškaraca od 26 do 72 godine, ne samo da izvrše samoubistvo već da to učine sa primetnim ushićenjem i predanošću postavljenim ciljevima? Na osnovu obimne dokumentacije koju su ostavili za sobom, koju sačinjavaju video-trake, pismeni zapisi o radu sekte kao i podaci na mreži Interneta, može se zaključiti da su sledbenici pomenute sekte postupali u skladu s tradicijom koja je svojstvena većini sekti i fantazijama kojima su opčinjeni sledbenici Nju Ejdža u stalnom bežanju od ovozemaljske stvarnosti. Po njiovom saznanju, Hale-Bopova kometa je predznak dolaska bića iz kosmosa. Nailazak komete je dugo iščekivani signal koji označava dolazak kosmičkog broda s Nivoa Iznad Ljudskog, koji bi trebalo da odvede članove sekte u „Treći Svet“, što su oni obznanili šaljući „Hitnu poruku“ u mrežu Interneta.
Jedan od glavnih uzročnika ove tragedije leži u ličnosti gurua, predvodnika sekte. Iako je Herf Eplvajt bio vrhunski manipulator, ovaj slučaj masovnog samoubistva odiše nekim kontradiktornostima. Eplvajt je govorio svojim sledbenicima da je teško bolestan, da se njegovo telo nalazu u stanju „dezintegracije“, pa se govorkalo da neće živeti duže od 6 meseci. Istražitelji su ustanovili da nije bilo tragova fatalne bolesti.
Eplvajta su pokretali seksualni demoni. Kao sin prezbiterijanskog sveštenika, lepog izgleda i snažnog prijatnog glasa, živeo je u Teksasu. Bio je profesor muzike na Alabama univerzitetu u toku 1960-ih. Učestvovao je u pravljenju albume grupe „Krimson tajd“ i činilo se tada da uživa u ulozi familijarnog čoveka, oca dvoje dece. Po razvodu braka, napustio je Alabamu praćen govorkanjima o homoseksualnoj aferi. U to vreme i u toj sredini homoseksualci su bili prezreni i otuđeni. Krajem šezdesetih predavao je muziku na Univerzitetu u Hjustonu i komponovao mjuzikle za katoličke crkvene obrede. Zbog emotivne nestabilnosti, depresije i psihičke krize, desetak godina kasnije, otišao je na lečenje, želeći da prestane s homoseksualnim aktivnostima. Nakon srčanog udara, osetio je blizinu smrti, za njega vrlo važno iskustvo, kako je ubeđivao svoju sestru. Međutim, po tvrdnjama njemu tada bliskih prijatelja, oporavljao se od neumerene upotrebe narkotika.
Tokom tih godina punih bola i patnje upoznao je novu životnu saputnicu, Boni Lu, medicinsku sestru, koja se laički bavila astrologijom i pratila nove verske pokrete. Boni je napustila muža i četvoro dece, stremeći ka uzvišenim ciljevima zajedo s Eplvajtom. Njihova veza, iako platonska, ispunjena novim iskustvima, pokretana je „snažnim, uzvišenim, rajskim spiritualizmom“. Zajedno su doživljavali ispunjenja svih duhovnih stremljenja. Boni Lu je održavala kontakte sa svojom ćerkom Teri, tada dvadesetogodišnjakinjom, putem pisama i kojima je objašnjavala svoju istinsku sreću.
Ovaj, naizgled savršen par, nakon uzimanja čudnih nadimaka zaustavlja se na dva, zvučna i prepoznatljiva: Do za njega i Ti za nju (oznake u notnom sistemu), da bi pokazali svoje uverenje o beznačajnosti ljudskih imena. Često su se oslovljavali kao „Dvoje“, što zloslutno predskazuje njihovu dalju sudbinu, kao „Dvoje“ svedoka u proročanstvima koji stradaju na putu od pakla do raja. Smatrali su da će deleći stradalačku sudbinu postati slični Isusu Hristu, da će nakon stradanja na zemlji biti uzdignuti u rajske visine, posle trodnevnog lebdenja u svetlosnom oblaku – dolazećeg kosmičkog broda.
Pojavili su se 1975 godine, s novim nadimcima. „Bo“ i „Peep“. Njihovo „stado“ izgubljenih ovaca sačinjavale su osobe slične hipicima, sanjarima i lutalicama, koje su se odrekle karijera, familija i drugih ovozemaljskih blagodeti da bi sledili „Dvoje“, na putu od ovozemaljske smrti do novih životnih dimenzija na nekom svemirskom brodu. Do je posedovao vrline koje su privlačile nove članove sekte.
U to vreme, Do je tražio od svojih sledbenika da mu se pridruže na intergalaktičkom putovanju ka „Višem Nivou“. Pošto nisu ispunjeni njihovi snovi o nebeskom putovanju, mnogi zavrbovani članovi su, otrežnjeni tom činjenicom, napustili sektu, optužujući „Dvoje“ za pokušaj potčinjavanja kontrolom njihovih misli. Odjek tih optužbi u javnosti, depresivno je delovao da Do i Ti, pa su se otisnuli u još veću samoizolaciju. Lutajući od udaljenih kampova do gradskih predgrađa, izdržavajući se pritom prilozima svojih sledbenika, mala sekta sa pedesetak članova koji su sebe nazivali „HIM“ (individualna ljudska metamorfoza), održavala je promotivne skupove u cilju reedukacije članstva od strane Do i Ti. Svaki član imao je slobodu izbora i mogao je tada napustiti sektu po svom nahođenju. Oni koji su nastavili da žive u kampu podvrgnuti su striktnoj disciplini. Droga i seks su bili zabranjeni. Sledbenici su bili pod prismotrom i morali su se javljati vođi svakih 12 minuta. Često su u svakodnevnim aktivnostima nosili kapuljače. Značajna je i činjenica da je svakome od njih dodeljen partner kao zaštita od sećanja o prošlom životu i nekontrolisanih misli. Ako bi neko od njih posumnjao u uzvišenu misiju odlazio bi u „zonu za dekontaminaciju“. Prethodna ovozemaljska iskustva morala su biti zauvek potisnuta.
Kad bi se novčani fond sekte ispraznio, članovi su bili prinuđeni da se izdržavaju obavljenjem dodatnih poslova ili prošenjem. Često su živeli u surovim, seoskim uslovima. Međusobne tenzije često su dobijale dramatične razmere. Eplvajt se još uvek nije podvrgao kastraciji ne bi li smanjio svoje frustracije. Trudio se da stvori „efekat velikog iskušenja“ posvećujući se celibatu. Bo i Piip su koristili seksualne tenzije svojih sledbenika, ne bi li njihovo pročišćenje nastalo kao rezultat svakodnevnog samoodricanja i odolevanja iskušenju, na putu ka uzvišenim duhovnim idealima.
Tokom 1985 godine, na osnovu beleški koje je ostavio Do, Ti je preminula u svojoj 57 godini, od raka jetre, ostavivši svog pratioca u saznanju da je postala napredni član „Višeg Nivoa“. Nakon toga Do je intenzivno razmišljao da joj se pridruži.
Sekta „Vrata raja“ ponovo je izronila iz mraka 1993. Nije sasvim jasna Eplvajtova odluka da ponovo radi javno. Moguće da je Internet predstavljao nov izazov, pomoću koga je svoje ideje mogao proširiti širom zemaljske kugle. U početku je namere obznanio u časopisu koji se bavio naučnom fantastikom, gradeći kult dostizanja uzvišenog cilja pomoću kosmičkih letelica, na putu odabranih ka besmrtnosti. Sekta je objašnjavala svoja filozofska uverenja slično drugim milenarističkim grupama i samozvanim mesijama, kojima je pripadala i Loza davidijanaca, kao i predvodnik Hram Sunca, sekte koja je organizovala 3 masovna samoubistva od 1994 godine u Evropi i Kanadi pri čemu je stradalo 70 njenih članova. „Vrata raja“ nisu odobravala postupke pomenutih sekti iako su propovedali postojanje generalnog neprijateljstva – ovozemaljske stvarnosti ogrezle u korupciji prepune religija obuzetih Sotonom.
„Vrata raja“ su prihvatila za njih mistični svet kompjuterskih ekrana. Ušavši u tajne Inerneta, u stalnoj potrazi za nagoveštajima dolaska drugih civilizacija koja će im omogućiti „Novi život“, članovi sekte su stekli zavidno iskustvo u rukovanju kompjuterima. Tokom 1996, „Vrata raja“ startuju nov biznis, pravljenjem kompjuterskih programa pod nazivom „Viši nivoi savlađivanja kosmosa“. Zahvaljujući pristupačnim cenama svojih usluga i jednostavnom dizajnu, sekta dobija nove sledbenike i razvija kompjuterski biznis.
Prihodi omogućuju članovima sekte da za 7000 dolara mesečno iznajme luksuzu kuću na periferiji San Dijega, od nesrećnog iranskog biznismena, u koju se useljavaju u oktobru 1996. Kuća je kupljena dve godine ranije za 1,3 miliona dolara, a osim 7 spavaćih soba, 7 kupatila, 2 garaže, posedovala je lift, bazen za plivanje, teniski teren i obilje zelenila.
Članovi sekte koji su živeli u luksuznom zdanju, njih oko 20, delovali su pomalo mistično na svoje okruženje. Njihov monaški izgled i bleda lica, odudarali su od preplanulih lica stanovnika luksuzne četvrti Ranko Santa Fe. Pošto su iznajmili kuću, nisu se mnogo eksponirali u javnosti, račune su plaćali redovno, u kešu, nisu posedovali bankovne račune ni brojeve socijalnog osiguranja, da bi imali što manje dodira s državnim institucijama.
Vrata raja su započinjala dnevne aktivnosti u ranu zoru, oko 4 ujutro, posmatranjem zatamnjenog neba i traganjem za svojim rajskim utočištem. Zatim je sledovao jednostavan grupni obred. Dan su preživljavali na voću i limunadi, iako je upražnjavanje dijete pri napornom noćnom radu nekim članovima sekte iscrpljivalo poslednje atome mentalne energije, što je često uzrokovalo kofeinske grčeve. Kompjuterizovana religija velikog kultnog majstora Eplvajta, sastavljena od biblijske apokaliptičnosti, misticizma Nju Ejdža, naučne fantastike i elemenata dalekoistočnih religija, crnog islama, mormonizma i sajentologije, zaživela je na Internetu u vidu apokaliptičnih poruka i fantastičnih grafičkih ilustracija. Poruke naslovljene sa „Vreme je da umrete za Boga“, koje su bile fokusirane na teme samoubistva, depresije, i kritiku ovozemaljskih vrednosti čekale su nove konzumente, izgubljene duše na rajskom putu. Eplvajtove beleške kazuju da se broj članova sekte udvostručio.
„Vrata raja“ nisu uspela da prodaju autorska prava priče o životu sekte. To je bio još jedan udarac od strane državnih institucija, razlog za paraniočne postupke članova sekte. Nezaineresovanost šire publike za njihove aktivnosti bio je signal da započnu pripreme za konačan „povratak“ Kući. Rajske poruke su pulsirale Internetom. „Korov čovečanstva prekrio je zamaljsku baštu“; „Vreme je za odlazak na Viši Nivo – što ljudi prosto nazivaju umiranjem“. „Kosmički brodovi, četvorostruko veći od zemlje dolaze tragom Komete“. Do je znao da njegova voljena Ti prilazi ka planeti Zemlji u Misiji njihovog izbavljenja. Pošto je Kometa zaparala nebo, sredinom marta, i približila se Sveta Nedelja, članovi sekte bili su spremni da napuste svoje zemaljsko obličje. Približavanje časa izbavljenja, članovi sekte su proslavili ceremonijalnom, poslednjom večerom.
Šest meseci pre njihovog tragičnog kraja, sektu je napustio jedan član, Rio Di Anđelo, star 42 godine. Nastavio je da živi običnim životom. Možda je to deo plana u cilju obaveštvanja javnosti o njihovoj svetoj misiji. Na njegovu adresu je krajem marta stigla pošiljka s dve video-trake i preciznim uputstvima. Rio je imao stravičan predosećaj. O svojim slutnjama obavestio je gazdu, Nika Macorkisa, koji je to prihvatio sa sumnjom. Potom su se odvezli do „Hrama užasa“, Di Anđelo je ušao u kuću, Pojavio se posle 20 minuta, samrtnički bled. Jedva se pribrao u kolima po povratku s mesta užasa. Obavestili su policiju.
Po nalazu istrage, neke od žrtava umrle su od prevelike doze sredstava za umirenje – što bi trebalo da bude 50 do 100 pilula – a što nije jednostavno konzumirati sa sokom od jabuka. Za većinu, uzrok smrti je gušenje plastičnim kesama koje su im bile navučene preko glava, dok su ležali omamljeni drogom i alkoholom. Policija je pronašla 20-tak belih najlon kesa za smeće sa elastičnim vrpcama koje su služile za stezanje. Ritualno samoubistvo prve grupe od petnaestoro počelo je 23 marta, u noći između subote i nedelje, i nastavilo se sledeća 3 dana. Policija smatra da je Eplvajt bio među poslednjima, u ovom sporom ritualu umiranja od subote do utorka. Video-trake svedoče o raspoloženju među članovima sekte Vrata raja. Neke od žrtava u transu uzvikuju: „Radujemo se odlasku“; „Uzdignimo se na kosmičkim zracima“. Eplvajt ozbiljno poziva: „Možete da nas pratite. Ne možete istovremeno ostati na zemlji i slediti naš trag.“
Harizmatični Eplvajt, zadojen vekovnim uticajem milenarizma, obavio je svoju misiju na ovoj nesretnoj zemlji, krajem dvadesetog veka, praćen mnogim napuštenim dušama, koje željno hrle u svoje „kosmičko izbavljenje“.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Preklinjem te brate, zarad Dobrog Boga, otiđi u najbližu Crkvu i ispovedi ove grehe, da te Sveštenik razreši, i ne vraćaj se na ovaj strašni greh. Ja sam isto zlurado postupao, uprkos očiglednoj i velikoj (prevelikoj) Božijoj milosti koje sam bio itekako svestan, pao sam u greh hule na Duha Svetog, i evo me sada na samrtnoj postelji. Najgore od svega što nisam ni bolestan od ljudskih bolesti, nego me doslovce Đavo ubija, i oduzima mi život. Prestani! Odustani od puta pogibelji, ako ti odustaneš, možda postoji šansa da nekad i meni Gospod oprosti. Preklinjem te sa suzama brate moj…molite se za mene, neumoljivog grešnika Boška, koji je iz velike blagodati i umilenja srca, došao do poptpune propasti, zaspepljen prelešću, jeresi i hulom na Svetog Duha, molite se za mene, molim Vas, svi, i ispravite svoje puteve, da bi Gospod i meni oprostio, preklinjem vas iz sumpornog jezera, iz nepodnošljive teskobe…ovo je moja facebook stranica https://facebook.com/bosko.sukovic

  2. Poštovani godinama sam čitao Pravoslani Pesmovnik,Molitvenik,razne Akatiste i Bibliju ali od pre 3 godine počeo sam da Svete ikone iz kuće poklanjam ljudima kao i duhovne knjige,iz dana u dan počeo sam i da bacao i ikone i knjige zanima me dali sam žrtva neke sekte

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *