NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)

OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)

 

OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)
 

 
KOSOVSKA BITKA – NEKAD I SAD
(iz intervjua)
 
Pitanje: Kako je ovo vidovdanski broj našeg časopisa, želja nam je da Vas zapitamo, kako Vi kao sveštenik i kao istoričar gledate na Kosovo 1389.g., a kako danas?
Odgovor: Uskoro će biti 600 godina Kosovske velike drame i tragedije – Kosovske bitke. Nadam se da će taj događaj biti dostojno proslavljen od našeg naroda, naše Crkve, pa i ostalih ustanova.
Kosovo je teško u punoći oceniti. Ono predstavlja jednu od naših istorijskih ključnih tačaka. U svakom slučaju veliki događaj u kome se pokazao jedan veliki hrišćanski narod, u kome se pokazala ona kosovska etika, Kosovski zavet Srpski, ili kao što je Šantić rekao naš put: „Mi put svoj znamo, put Bogočoveka“. Ta etika nam je davala snage da izdržimo vekovno tursko ropstvo. Dala nam snage da dočekamo Karađorđev ustanak, nacionalni preporod – obnovu i vaskrs Srbije, kao što je to lepo rekao Njegoš: Karađorđe je „Krstom zakrstio Srbiju“ i vaskrsao je opet Krstom, tj. Hristovim Vaskrsenjem.
U današnjoj situaciji Kosovo je ponovo na krstu, ponovo predstavlja jedan veliki momenat u istoriji Srpskog naroda. Ono je danas u veoma teškom položaju i ono je zaista na svom Velikom Petku. Mi kao hrišćani se nadamo da uvek posle Velikog Petka dolazi Vaskrsenje, pa smatramo da Kosovo nije izgubljeno, kao što ni Veliki Petak nije bio gubitak, i ne može biti gubitak za nas hrišćane.
Mi se molimo Bogu i od Njega očekujemo da, kao što je uvek od Velikog Petka činio Vaskrsenje, tako učini i sada sa Kosovom.
Naša je tu velika odgovornost, kako i svih Srba uopšte, posebno Srba pravoslavnih, a pogotovu nas sveštenika. Bio sam na Kosovu često i osećam da ne pomažemo onoliko koliko kao sveštenici možemo, koliko se može pomoći našem življu tamo.
Ipak, ja sa nadom gledam i sa okrenutim licem k Bogu osećam da Kosovo stoji i svedoči o neprolaznosti morala čitavog jednog naroda. Sva ta stradanja koja se danas dešavaju na Kosovskom življu, mladom i starom, sve te tiranije koje sprovode albanski tirani, sve će to, ja se nadam, Srpski narod izdržati i opstati, a i to je već mnogo za nas.
Pitanje: Vi rekoste da se priprema četvrto ili peto izdanje Vaše knjižice „Od Kosova do Jadovna“. Da li radite još nešto o Kosovu?
Odgovor: Da, tačno je. Ovo naredno što radimo nas više u Beogradu biće veliko istorijsko, crkveno-narodno, naučno izgrađeno i dobro dokumentovano delo. Ono će isto biti veoma potresno svojim nepatvorenim svedočenjem o starom srpskom i pravoslavnom krstosnom karakteru Kosova.
Mi smo u svom Apelu, pre nekoliko godina, pisali jasno: mi ne kažemo da je Kosovo samo naše, ali je nesumnjivo naše, Srpsko. Mi ne želimo nikoga da vređamo, nikoga da kinjimo, nikome da se svetimo, ali isto tako svedočimo da nismo mi došljaci, stranci i skorojevići na Kosovu. Kosti do-kosovskih a pogotovu kosovskih i po-kosovskih Mučenika i duboki temelji naših Manastira, Svete Mošti, ugrađene su u Kosovo, kao i kosti i krv najnovijih nevinih stradalnika na Kosovu sve do današnjeg dana. Mogu da kažem da su to tapije koje su daleko jače nego što misle neki, da to može da zamene neka politička rešenja, koja se mogu nametnuti i jednostavno nas staviti pred svršen čin. Za Boga to nisu poslednje reči. Jer mi znamo da je više puta u istoriji Kosovo izgledalo ispražnjeno, pa se opet obnavljalo i oživelo. A to je zato što je ono uvek živo u duši Srpskog naroda, to je njegova i naša velika snaga.
Pitanje: Taj novi rad kao da demantuje one vaše reči: „da je o Kosovu teško i misliti, a kamo li pisati“?
Odgovor: To je tačno, ali sve što je teško dostojno je čoveka i čovek treba da se trudi da baš to uradi. Lako je raditi na lakom. Nama Srbima Kosovo je naša stalna bitka, Kosovska bitka. Borba u dobrom podvigu vere – za Carstvo Nebesko (1tim.6,11-12).
 
(„Svetosavlje , list za misiju
Srpske Crkve u Švedskoj, juni 1985).

Jedan komentar

  1. Da li znate nešto o Nazim begu Mahmudbegoviću iz Peći, Kamber Demi ,Mehmed Zećir agu .

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *