NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)

OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)

 

OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)
 

 
ZAPIS OČEVIDCA
O ZLOČINIMA NAD PRAVOSLAVNIM SRBIMA U NDHaziji
(preplivavši reku Krku, prešao na italijansku okupacionu zonu, juna 1941)
 
Udarci apokaliptičke i haotične današnjice okomili su se i na pravoslavno žiteljstvo Severne Dalmacije, poklonivši još jednu tešku Golgotu, preko koje mora da prođe. Sumrak Zapada sručio se na svetlost Pravoslavlja misleći u svojoj kratkovidnosti i nezrelosti da će ga pobediti i potpuno iskoreniti. Deca zapadne kulture ustaše protiv Svetosavske i Lazarevske dece. Dogodi se jedno između najvećih čuda u istoriji čovečanstva: U ime Hrista služilo se đavolu; u ime Hrista vršeni su najkrvaviji zločini. Oni koji služiše Hristu, najveći krivci postaše. Krv pravoslavnih sinova, suze i crnina bezbrojnih majki, braće i sestara, većinom je delo njihovo. Oni moljahu Hrista da blagoslovi njihovu mržnju protiv Srba. Dadoše najužasniju interpretaciju Hrista. Njega, koji je samo Ljubav, koji je iz ljubavi podnio stradanje na krstu, mole da blagoslovi njihove zločine!
Među mnogima koji napustiše svoj dom, bežeći pred najezdom tame Zapadne, bio sam i ja. Zahvaljujući neizmernoj milosti Božijoj i hrišćanskoj duši dragog oca igumana Nikodima, našao sam utočište u ovoj svetoj Krčkoj obitelji. Ovde sam okrepio telo i nahranio dušu slušajući svakodnevno službu Božiju i moleći se Svevišnjemu da što pre ovenča Istinu krunom pobede.
Bože, spasi nas! Razmekšaj srce grešnika i bezumnika! Savremenu avet slobode, zameni, Gospode, suncem slobode, a tada će se raditi ne ono što se hoće nego što je milo Tebi, Izbavitelju i Nado naša jedina. Čuj molitvu našu!
Još jednom molim oca igumana i njegovu sabraću da prime izraze moje iskrene zahvalnosti na gostoprimstvu, koje su mi u ovim teškim danima ukazali.
 
26. VI 1941.
Božidar J. Dragičević,
bogoslov
(Iz Knjige posetilaca Manastira Krke, str. 35-36.
Za verodostojnost prepisa sinđel Hrisostom Jelić).

Jedan komentar

  1. Da li znate nešto o Nazim begu Mahmudbegoviću iz Peći, Kamber Demi ,Mehmed Zećir agu .

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *