NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Žitija svetih » OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)

OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)

 

OD KOSOVA DO JADOVNA (PUTNI ZAPISI)
 

 
SAOPŠTENJE ARHIJEREJA SPCrkve
okupljenih na Hirotoniji Ep. Lipljanskog
G. TEODOSIJA u Dečanima u Manastiru Dečanima, u nedelju 20. juna 2004.
 
Sabrani danas u Visokim Dečanima, na ovaj sveblagodatni pedesetnički događaj hirotonije novoizabranog Episkopa Lipljanskog G.Teodosija, igumana Visokih Dečana, nas dvadeset Episkopa Pećke Patrijaršije i Ohridske Arhiepiskopije, na čelu sa Njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim G.Pavlom, uz sasluženje i braće Arhijereja iz Jeladske Crkve, – uznosimo blagodarnost Bogu Živome i Istinitome, u Trojici slavljenome, Svetim Velikomučenicima Stefanu Dečanskom i Lazaru Kosovskom i ostalim Svetim Božjim Ugodnicima i Mučenicima ove stradalne, ali slavne Kosovsko-metohijske zemlje; zahvaljujemo na ovakvoj duhovnoj radosti zajedništva sa Nebeskom Crkvom Božjom, prisutnom kroz Svetitelje i Mučenike, i sa zemaljskom Crkvom Hristovom, oličenom u prisutnom narodu Božjem.
Blagodarimo Bogu, Spasitelju svih ljudi, za Njegov dar – za novog Episkopa, danas hirotonisanog i naznačenog za divnu i plodnu Metohiju. Ona je odvajkada bila ispunjena svetim manastirima i hramovima i vernim narodom Božjim oko njih i u njima, ali i grobovima Mučenika i ruševinama Božjih i ljudskih domova. Danas je ona, nažalost, uveliko ispražnjena od Pravoslavnog naroda. U njoj je, mnogo više nego ikada ranije, porušenih svetinja, razorenih domova i oskrnavljenih grobova, opljačkane i nezakonito uzurpirane imovine, nepravde i neslobode koja Bogu i savesti čovečanstva vapije, nevino prolivene krvi koja kao Aveljeva viče k Nebu.
Tuga je za nas, i za svako ljudsko biće dobre volje i iskrena srca, što je od susedne Peći do Đakovice, Prizrena i Svetih Arhangela u Metohiji, i dalje do Deviča i većine gradova i sela širom Kosova, pred očima naše i svetske javnosti, a u prisustvu vojnih snaga i civilnih vlasti međunarodne zajednice, porušeno preko sto trideset crkava i manastira i ispražnjeno na stotine srpskih sela i naselja. U njih, evo, i posle pet godina protektorata Ujedinjenih Nacija i NATO snaga, jedva da se ko od prognanih Srba vratio, i to sa teškom mukom i uz stalnu opasnost po život, a naročito po život i budućnost svoje dece. Sećamo se sa bolom prošlogodišnjeg ubistva, upravo u ovo godišnje doba, dvoje nevine srpske dece (i još dvoje teško ranjene) u nedalekom Goraždevcu, kao i prošlonedeljnog mučkog ubistva srpskog mladića Dimitrija Popovića usred Gračanice, kao i, samo dva meseca pre toga, užasnog pogroma nad Srbima i njihovim Svetinjama, izvršenog od 17. do 19. marta 2004. godine.
Uprkos svemu, tragični događaji ne potapaju našu hrišćansku nadu i pravedna očekivanja da će uskoro doći bolji dani i svetlija budućnost za sve žitelje ove oblasti; da će najzad doći puna sloboda života, kretanja, rada i učenja i za Srbe i njihovu decu, kao i za sve ljude i svu decu naroda, koji ovde vekovima žive zajedno. Sa verom, ali i sa punim pravom, slobodu i bezbednost za sve očekujemo i od srpske države, a naročito od moćne svetske zajednice, čije prisustvo ovde gubi svaki smisao ako ne može ili neće da donese slobodu, mir i spokojstvo za sve i svakoga. Zato molimo, i zahtevamo, da se sloboda i mir, pravda i humanost, bezbedan život i prosperitet, garantovanje svih ljudskih i nacionalnih prava, neodložno obezbedi za sve žitelje Kosova i Metohije, a pogotovu za još uvek proganjani Srpski narod i njegove Svetinje. Molimo i tražimo da se što pre omogući stvarni i bezbedan povratak prognanih Srba u Metohiju i na Kosovo, kao i zaštita onih koji su ostali i opstali pod nesnosnim uslovima, i malobrojnih povratnika, kao i da se odmah pristupi obnovi spaljenih Svetinja, pre svih manastira Deviča u Drenici i Svetih Arhangela kod Prizrena, pa zatim i srpskih kuća u Lipljanu, Obiliću, Svinjaru, Belom Polju i tolikim drugim naseljima.
Molimo i naš srpski pravoslavni narod da istraje u svojoj veri i ljudskoj čestitosti, da ne klone pred opasnostima i naletima bezumlja, nego da ostane postojan i istrajan na svojoj pradedovskoj zemlji i u svojim bogodanim svetinjama.
Iz ove drevne kosovsko-metohijske Svetinje obraćamo se i našim sugrađanima Albancima, želeći im od Boga mir i svaki napredak isto onoliko koliko i sebi i svome narodu, kao i svima ostalima koji zajedno sa nama ovde žive. Podsećamo njih i sebe na očiglednu istinu: istorijski i sudbinski uputio nas je Bog i Njegov Promisao jedne na druge. Hleba, sunca, vode i ljubavi Božje na Kosovu i Metohiji ima za sve nas. Pokazalo se i pokazuje svakome ko ima duše i razuma da nasilje i progoni, razdori, mržnja i zločini, bilo sa koje strane dolazili, nikada i nikome nisu doneli niti će doneti sreću. Zlo dobra doneti ne može. Na nesreći i nevino prolivenoj suzi i krvi drugih, pogotovu nevine dece, ne gradi se sopstvena budućnost. Dobro je što su se na svoja ognjišta vratili prognani Albanci i obnovili svoje domove. Zar nije podjednako dobro da se isto tako što pre vrate i prognani Srbi i drugi žitelji Kosova i Metohije – da bi živeli u miru i slobodi na svojim vekovnim ognjištima? To zahteva pravda Božja i to traži elementarna čovečnost; to zahtevaju i opšteljudski i evropski standardi demokratije i humanosti. Svako gaženje većnih moralnih zakona i opšteljudske pravednosti pre ili posle vraća se ljudima i narodima Božjom merom i pravdom.
Zahvaljujemo Episkopu Raško-Prizrenskom G. Artemiju na bratskoj ljubavi. Zahvaljujemo i komandi i vojnicima Italijanskog kontingenta KFORa na usrdnom zalaganju oko bezbednosti svih učesnika u današnjoj svečanosti, koju smo svi sa svima delili u Svetim Dečanima. Zahvaljujemo, na kraju, i novom Vladici Teodosiju i njegovom dečanskom Bratstvu na ljubavi i gostoprimstvu, ukazanim nama i svim današnjim posetiocima i poklonicima ove drevne svetinje Svetoga Ktitora Kralja Mučenika, Stefana Dečanskoga. Episkopu, bratstvu i narodu u ovoj Svetinji i oko ostalih Božjih i narodnih Svetinja Kosova i Metohije želimo Božji i ljudski mir, blagoslov, pravdu i slobodu u Duhu Svetome.
 
U Visokim Dečanima, 20. juna 2004.
 
+ Arhiepiskop Pećki i Patrijarh Srpski G. Pavle,
Episkop Raško-Prizrenski G. Artemije,
Episkop Lipljanski G. Teodosije,
Mitropolit umirovljeni Kozanski G. Amvrosije,
Mitropolit Crnogorsko-Primorski G. Amfilohije,
Mitropolit Veleški i Egzarh Ohridski G. Jovan,
Episkop Niški G. Irinej,
Episkop Zvorničko-Tuzlanski G. Vasilije,
Episkop Budimski G. Lukijan,
Episkop Kanadski G. Georgije,
Episkop Bački G. Irinej,
Episkop Srednjoevropski G. Konstantin,
Episkop Vranjski G. Pahomije,
Episkop Šumadijski G. Jovan,
Episkop Budimljansko-Polimski G. Joanikije,
Episkop Zahumsko-Hercegovački G. Grigorije,
Episkop Jegarski G. Porfirije,
Episkop Velički G. Joakim,
Episkop Atanasije, umirovljeni Hercegovački,
Arhim. Jovan, novoizabrani Episkop Dioklijski,
Arhim. Maksim, novoizabrani Episkop Humski.

Jedan komentar

  1. Da li znate nešto o Nazim begu Mahmudbegoviću iz Peći, Kamber Demi ,Mehmed Zećir agu .

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *