OČINSKE POUKE

 

OČINSKE POUKE
(IZBOR IZ PISAMA I BESEDA)

 

 
UVOD
 
Pre nekoliko godina počeli smo da sakupljamo pisma našeg mnogopoštovanog starca Jefrema, upućena njegovim duhovnim čedima – monasima, monahinjama i mirjanima, koji su nam ih na naš zahtev revnosno ustupili. Iz tih pisama izdvojili smo odlomke koji se odnose na duhovna pitanja. Rasporedili smo te odlomke po određenim temama i na taj način dobili deset priručnika, od kojih je svaki sadržao stavove, mišljenja, savete i, uopšteno govoreći, sve ono što bogoprosvetljeni duhovni otac može da ponudi svojim čedima. Ti spisi su plod njegovog višegodišnjeg truda da praktično ostvari sve ono što su nam sveti Oci predali kao duhovno nasleđe (v. 1. Tim. 1;14).
Ovi priručnici bili su podeljeni vrlo ograničenom broju njegovih duhovnih čeda kao pomoć u njihovoj duhovnoj borbi. Sledeći njihove savete i ohrabrenja, prihvatili smo da objavimo ovu knjigu, kombinujući ove priručnike i dodajući im izvesne odlomke iz Starčevih omilija. Kako se u grčkom izdanju nalazi nekoliko odlomaka koji samo ponavljaju ideje izražene više puta u samom tekstu, oni su, uz Starčev blagoslov, izostavljeni u ovom prevodu. Molimo se da svi, koji čitaju ovu knjigu u dobroj nameri i sa pobožnom revnošću, nađu u njoj duševnu korist i da se sa uživanjem napoje duhovnom vodom našeg mnogopoštovanog Starca.
Dužnost nam je da se zahvalimo svima koji su na različite načine doprineli kompletiranju ovog izdanja, i molimo se da ih Bog obilato nagradi.
Ova knjiga je posvećena svima onima što koračaju uskim i teškim putem koji vodi u večni život.
 
Oci Svetog manastira Filoteja
 
 

 
 

Jedan komentar

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.