OČINSKE POUKE

 

OČINSKE POUKE
(IZBOR IZ PISAMA I BESEDA)

 

 
O STRASTIMA
 
1. Bori se, čedo moje, jer je put Božiji uzan i trnovit, ali ne po prirodi nego zbog naših strasti. Budući da želimo da iz svog srca iskorenimo strasti koje podsećaju na trnovito korenje i da umesto njih zasadimo korisno rastinje, prirodno je da ćemo se mnogo namučiti, da će krv poteći iz naših ruku i da će naša lica biti u znoju. Ponekad će nas nadvladati očajanje, kada vidimo da je svuda korenje, da su svuda strasti!
S nadom u Hrista koji popravlja naše duše, marljivo radimo na očišćenju zemlje našeg srca. Trpljenje, plač, smirenje, poslušanje i odsecanje samovolje predstavljaju vrline koje će nam pomoći da je obradimo. Moramo upotrebiti svu svoju snagu a onda će Bog, videvši naš trud, doći i blagosloviti ga, i mi ćemo uznapredovati.
Budi hrabar, jer je napor privremen i kratkotrajan, a nagrada na nebesima velika. Bori se i bdij nad svojim pomislima. Čvrsto se drži nade, jer to pokazuje da je tvoja kuća sagrađena na steni, a stena je naš Hristos.
2. Ne pothranjuj svoje strasti tako što ćeš im popuštati, da kasnije ne bi osećao bol i žalost. Trudite se sad koliko god možete jer će strasti, ukoliko se za njih ne pobrinemo, vremenom postati druga priroda. Pokušaj onda da se izboriš sa njima! Međutim, ukoliko se sad zakonito boriš sa njima, kao što ti i savetujemo, blagodaću Božijom bićeš oslobođen i srećan.
Ono što treba da nam bude važnije od svega jeste briga kako da očistimo srce od strasti i kako da umirimo strasti i poroke. Posete blagodati Božije koje nam Bog povremeno šalje radi utehe ne igraju važnu ulogu, jer dolaze i odlaze. O, te strasti! One su kao korenje sa trnjem! Koliko muka, koliko bola, kakvih suza i kakvih molitava je potrebno da bi čovek našao malu utehu! To je istinsko mučeništvo!
4. Molim se milosrdnom Bogu da ti pokaže put spasenja i da te, kao jelena povede ka živim vodama osveženja. Čovek je prepun strasti, nedostataka, itd. Da bi ih se oslobodio, mora da stupi u krvavu bitku i kad ih uz pomoć Božiju jednom pobedi, još u ovom životu dobija obećanje budućeg venčanja sa Jagnjetom koje su okrutno zaklale surove i od Boga proklete ruke.

Jedan komentar

  1. Pomaze Bog.Zanima me kako mogu kupiti knjigu Ocinske pouke,starca Jefrema?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.