Обожење – циљ човековог живота

ПРЕДГОВОР СРПСКОМ ИЗДАЊУ

Господ наш Исус Христос јесте, према Светом Јеванђељу, Алфа и Омега људске историје, сврха постања читавог света, предзамишљени циљ божанског стварања. И Он је прцје свега, и све у њему постоји. И Он је глава тијела, Цркве, који је почетак, Прворођени из мртвих, да у свему Он буде први. Јер (Отац) благоизволи да се у Њему настани сва пуноћа. Ида кроз Њега измири све са собом, учинивши мир његовом крвљу на крсту, (помиривши) кроз Њега и оно што је на земљи и оно што је на небесима (Кол 1, 17-20).
Ова јеванђелска благодат надахнула је и Светог Саву, ктитора Светог манастира Хиландара и каснијег утемељитеља српске Цркве. Како би следовао Јеванђељу, он презре привремено земаљско царство и замени га за Царство Небеско. Света Гора за њега постаде дом, где се подвизавао да се просветли како би просветлио народ свој, да се очисти како би га очистио, да се освећује како би народ кроз Христа Бога освећивао, да се сједини са Христом како би народ водио јединству са Христом.
Свети манастир Хиландар наставља ово освећено предање Светог Саве. Са Свете Горе он – као духовно сунце – просветљује, надахњује, освећује благочестиви народ српски. Данас, у време његових превеликих искушења, српском народу је поново потребан залог Светога Саве. Потребан му је тај залог, да му буде правило живота и извор културе. Данас, у епохи где се све смешава у котлу светског уједињавања и долази у опасност да потпадне под треће искушење Христово (Мт 4,8-10), Задужбина Светог манастира Хиландара у Београду представља зрак светлости који одатле сија по Србији и осветљава лик Светога Саве и Свете Горе.
Објављивање четири наше књиге на српском језику у издању Задужбине Светог манастира Хиландара, има овај циљ: да пренесе нашој у Христу браћи реч живота, поруку наде, радост спасења у Христу, и сада и убудуће.
Обожење је циљ нашег живота. То је циљ нашег хришћанског живота. Ради тога се подвизавамо како бисмо окусили тренутак истинитог искуства Бога. Због тога носимо наш лични и заједнички крст.
Честитамо благословеном братству на њиховим издањима. Похваљујемо њихово настојање наводећи доксолошки увод Посланице Ефесцима Апостола Павла: Благословен Бог и Отац Господа нашега Исуса Христа, који нас је блалословио у Христу сваким благословом духовним на небесима (Еф 1,3), јер Њему припада свака слава, част и поклоњење у векове векова, амин.

Игуман Светог манастира Григоријата
на Светој Гори

 
Архимандрит Георгије
На Светој Гори,
20. септембра 2004.

Comments are closed.