NASLOVNA » Apologetika, BIBLIOTEKA » Oboženje – cilj čovekovog života

Oboženje – cilj čovekovog života

ZAKLJUČAK

Danas mnogi pastiri naše Svete Crkve – jerarsi, sveštenici, duhovnici i pobožni vernici, vođeni nesebičnom ljubavlju, svakodnevno se posvećuju duhovnom rukovođenju naših mladih ljudi ka oboženju. Blagodarni smo tim pastirima za njihove žrtve i njihov doprinos, za njihovo bogougodno delo kroz koje se, blagodaću Božijom, spasavaju i osveštavaju duše onih za koje je Hristos umro.
Sveta Gora smerno pomaže i podržava Crkvu u ovoj velikoj borbi. Vrt Majke Božije, budući naročito mesto za zadobijanje svetosti i tihovanje u Bogu, ima blagoslov za put ka oboženju, živi zajedničenjem sa Bogom i ima snažan i očigledan opit Njegove Blagodati i Njegove Svetlosti.
Eto zašto toliko mnogo naših bližnjih, većinom mladih ljudi, tokom svojih pokloničkih putovanja na Svetu Goru ili, pak, održavajući bliske veze sa njom, prima duhovnu korist, okrepljenje i obnovljenje u Hristu. Oni, na taj način, počinju da žive Bogom u svojim životima. Oni počinju da shvataju šta je to pravoslavni hrišćanski život i šta je to duhovna borba, i kakvu radost i duboki smisao taj život i ta borba daju njihovim životima. Drugim rečima, oni predokušaju od tog prevelikog dara Božijeg rodu ljudskom, od oboženja.
Neka pastiri Crkve, i teolozi, i veroučitelji ne zaboravljaju na duhovno rukovođenje Crkve ka oboženju! Kroz to rukovođenje, svi mi, blagodaću Božijom, u našoj svakodnevnoj borbi za pokajanje i ispunjavanje svetih zapovesti Božijih, primamo mogućnost da uživamo ovaj blagoslov Božiji – sjedinjenje sa Bogom. Mi kroz duhovno rukovođenje u Crkvi dobijamo mogućnost da se dubinski radujemo u sadašnjem životu i da steknemo večnu radost i blaženstvo.
Zato, neprestano blagodarimo Gospodu Presvetome za dar oboženja koji je dar Njegove ljubavi. Odgovorimo na Njegovu ljubav našom ljubavlju. Gospod želi i hoće naše oboženje. Uz to, upravo je radi toga On i postao čovek i umro na Krstu: da zasija kao Sunce među suncima, kao Bog među bogovima.

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *