NASLOVNA » O NAMA

O NAMA

uvodnik-svetosavlje

svsavaInternet je relativno novo sredstvo komunikacije; „pravoslavni“ internet pogotovu. Do prije par godina skoro da nije bilo veb-sajtova na srpskom jeziku koji su za temu imali Pravoslavlje. Bogu hvala, situacija je sada značajno bolja.
Počeci ovog veb-sajta vezani su za mejl-listu „svetosavlje“. Ona je nastala kao pokušaj da se omogući druženje u ljubavi Hristovoj svima koji dijele Pravoslavnu Vjeru i koji pišu srpskim jezikom.

Svetosavlje je pravoslavno hrišćanstvo srpskog stila i iskustva. To je naš narodni, srpski, pravoslavno-hrišćanski opit. Opit, stil i iskustvo utemeljeni na Svetitelju Savi, njegovoj ličnosti i djelu; njegovoj i njegovih svetih naslednika. Sve što je u našem narodu sveto i čestito na taj se svešteni korijen naslanja, a kroz njega (Svetitelja Savu) na svete podvižnike prethodnih vremena – sve do Podvigopoložnika Hrista; Utemeljitelja i Tvorca besprekorne i Svete Crkve.
Davši našem sabranju ime po Svetitelju Savi izrazili smo želju da se i mi današnji Srbi pokažemo dobri naslednici svojih svetih predaka i nastavljači njihovog puta i podviga…

Lista je rasla i širila se; vremenom su joj se priključili mnogi sveštenici pa i nekoliko arhijereja. Teme, interesovanja i razgovori neprestano su se širili obuhvatajući mnoštvo pitanja života po Vjeri. No, sa rastom liste rasla su i iskušenja čiji su talasi ponekad poklapali i davili sve. Usled toga moralo se pristupiti boljoj organizaciji rada liste tako da je oformljen pravilnik rada i “savjet“ – upravno tijelo.

Istovremeno sa razmjenom pisama okupljeni na njoj su razmjenjivali knjige, ikone, fotografije i drugo tako da se vremenom tog i takvog materijala nakupilo mnogo. Tada se prirodno javila ideja o osnivanju veb-sajta gdje bi se sve to pregledno i jasno izložilo na korist mnogih. Ipak, od začetka ideje do stvarne realizacije protekle su godine.

„A kad se ispuni vrijeme“ zahvaljujući dobroj volji i trudom članova mejl-liste svetosavlje osnova se ovaj veb-sajt koji vi sada vidite.
Njim rukovodi uredništvo u sastavu:
protojerej-stavrofor Ljubo Milošević
protojerej-stavrofor Dušan Kolundžić
protojerej-stavrofor Miroljub Ružić

Zadatak uredništva je da se brine o sadržaju sajta i o blagočestivom radu mejl-liste. Da pisma koja članovi šalju ne budu protivna učenju Crkve, već da uredništvo izgrađuje takvu atmosferu kako bi naša riječ bila rukovođena riječju Apostola: „Čašću činite jedan drugoga većim od sebe.“ (Rim. 12,10)
Uredništvu se možete obratiti na [email protected]

Ako želite da se uključite i pomognete da ova prezentacija bude još ljepša i sadržajnija javite se i pišite nam na adresu uredništva. Najviše nam nedostaje pomoć u skeniranju i pripremanju članaka i knjiga za našu internet-biblioteku. Molimo vas da na adresu uredništva šaljete sve predloge i ideje kako bi i veb-sajt i mejl-lista bili još bolji.

Ukoliko primijetite tehničke nedostatke u izradi ovog veb-sajta molim vas pišite nam na adresu [email protected]

Uredništvo

 

BESJEDA SA OTVARANJA PREZENTACIJE SVETOSAVLJE.ORG

NA SAVINDAN 2003. GODINE

 

Danas čeda Srpske Pravoslavne Crkve uznose blagodarne molitve svome prosvetitelju Svetome Savi. Blagodareći ovom srpskom hristonoscu mi danas imamo mogućnost na Bogopoznanje, tj. da više nikada ne hodimo u tami i senci smrtnoj. Prosvetiteljstvo je ravno sa apostolstvom: prosvetiteljstvo jeste otelotvorenje Hristovih blagih reči u naš život. Nema sumnje da je naš svesrpski pokrovitelj i molitvenik Sveti Sava, pre svega bio hristonosac, i tim svojim svetim podvigom uvek pozivao nas sve Srbe da budemo hristonosci. To je jedina misija ovog srpskog kneževića, koji je obožio sebe izuzetno teškim podvigom, i to baš svojim odricanjem od vlasti ovog veka – ideološke želje za kojom sav današnji moderni svet mašta i postavlja za glavnu odrednicu svoga života – ovosvetski uspeh: da se dostigne popularnost, slava, materijalna blaga, ime…
Jevanđelski uspeh u Hristu i jeste ovakvo „svetosavlje“ – sve ovo što je ovaj mladi knežević ostavio i pošao za Njim – pred takvim idealom kojeg su se i učenici Njegovi ustručavali (Lk. 18, 26). U našem Svetom Savi izražen je najuzvišeniji ideal hrišćanskog podviga, taj otelotvoreni ideal Blage Vesti i mi Srbi imamo rašta da se i radujemo. Radujmo se da možemo mirno reći da kroz istinito „svetosavlje“ svaki put vodi samo prema Hristu; u to večno bitisanje u Njemu, i sa Njim. Drugog svetosavlja mi ne znamo niti ovde predlažemo, osim poznanje Hrista kroz opit ovog divnog sina Srpske Crkve, tj. srpskog naroda.
U duhu ovih misli i prep. Justin Ćelijski pita: „Znate li šta znači biti svetosavski pravoslavan?“, i odmah zatim odgovara: „To znači neprekidno se boriti sa strastima i gresima u sebi i u svetu oko sebe.“ Nadamo se da ćemo i mi ovim našim druženjem da svedočimo ove Avvine reči i tako kroz ovo naše svetosavlje – „hrišćanstvo srpskog stila i iskustva“, i razmenom duhovnih iskustava da kao blagorodna zajednica široko koračamo prema Hristu.
Mi vam iskreno želimo dobrodošlicu na ovu našu pravoslavnu Listu i molitveno se nadamo da će svako ponešto naći korisno za svoju dušu, kao i novog druga ili sestru u Hristu.

Uredništvo

 

SVETOSAVLJE kao filosofija života – prep. Justin Ćelijski