NASLOVNA » O NAMA

O NAMA

uvodnik-svetosavlje

svsava

Svetosavlje je pravoslavno hrišćanstvo srpskog stila i iskustva. To je naš narodni, srpski, pravoslavno-hrišćanski opit. Opit, stil i iskustvo utemeljeni na Svetitelju Savi, njegovoj ličnosti i delu; njegovoj i njegovih svetih naslednika. Sve što je u našem narodu sveto i čestito na taj se svešteni koren naslanja, a kroz njega (Svetitelja Savu) na svete podvižnike prethodnih vremena – sve do Podvigopoložnika Hrista; Utemeljitelja i Tvorca besprekorne i Svete Crkve.

Davši našem sabranju ime po Svetitelju Savi izrazili smo želju da se i mi današnji Srbi pokažemo kao dobri naslednici svojih svetih predaka i nastavljači njihovog puta i podviga.

Našim sabranjem rukovodi uredništvo u sastavu:

  • protojerej-stavrofor Ljubo Milošević – glavni i odgovorni urednik
  • protojerej-stavrofor Miroljub Ružić
  • Ivan Tašić – tehnički urednik

Zadatak uredništva je da se brine o sadržaju sajta i o blagočestivom radu foruma. Da poruke koje članovi šalju ne budu protivne učenju Crkve, već da uredništvo izgrađuje takvu atmosferu kako bi naša reč bila rukovođena rečju Apostola: „Čašću činite jedan drugoga većim od sebe.“ (Rim. 12,10)

Ukoliko želite da nam se priključite i pomognete da ovaj sajt bude još bolji i sadržajniji javite se i pišite nam na adresu uredništva.

Ukoliko primetite tehničke nedostatke u izradi ovog veb-sajta molimo vas pišite tehničkom uredniku. Molimo vas da ne šaljete pitanja duhovne sadržine tehničkom uredniku, već da za to koristite forum ili, još bolje, da pitate svog sveštenika koji vas najbolje poznaje.

Uredništvo

 

SVETOSAVLJE kao filosofija života – prep. Justin Ćelijski

 

 

Istorijat liste i sajta „Svetosavlje“
– objavljen na Savindan 2020. godine –

Kako je sve počelo? Početkom leta 1998. godine brat Mileta (Radenović) se učlanio na pravoslavnu listu ORTHODOX koja je još od 1989. godine postojala pri univerzitetu države Indijana (ta lista se na žalost ugasila pre 4-5 godina). Želeo je da bude u kontaktu sa pravoslavcima poreklom iz drugih naroda. Međutim, slabo znanje engleskog jezika pravilo mu je smetnje te je jednom prilikom na listi pitao da li neko zna postoji li slična lista na nekom od slovenskih jezika. Javio se jedan od članova liste, George Spruksts, rekavši da ne zna za slovensku listu, ali i pitavši zašto sam brat Mileta ne pokrene jednu. Tako se rodila ideja o pokretanju pravoslavne imejl liste na srpskom jeziku – liste „Svetosavlje“.

Lista je počela skromno: u prvih godinu dana poslato je svega 86 poruka. Neki od prvih članova su bili Željko (Rašo), Bata (Joksimović), Božidar (Denda) itd. A onda se, početkom decembra 1999, javio po prvi put brat Igor (Miković) svojim pismom (može se naći u internet arhivi) i od tada je lista zaživela i postala vrlo aktivna.

Lista je imala svoje uspone i padove, dočekala je da ima među svojim članovima sveštenike i arhijereje; bila je uglavnom mesto susreta, mada ponekad i mesto žestoke rasprave. Članovi liste su razmenjivali knjige i drugi sličan dušekoristan materijal koga se vremenom nakupilo toliko da se pojavila potreba da se on nekako razvrsta. Prirodno se javila ideja da se od tog materijala oformi veb sajt. Na tome su poradili ljudi kojima je taj posao bio poznat tako da je početkom 2001. sestra Vlasta (Maksimović) registrovala internet domen svetosavlje.org i materijal je počeo da se polako „seli“ tamo, ali je lista i dalje ostala na Yahoo! serveru. Tako je i bilo sve dok se negde tokom 2001. listi priključio brat Nenad (Lazarević). On je predložio da se i lista i sajt presele „kod njega“ (radio je za švajcarsku internet firmu), a uz to je i materijalno obezbedio registraciju domena i sajta za narednih desetak godina. I tako su, najpre lista u junu 2002, a zatim i sajt na Savindan 2003. našli svoje mesto „pod suncem“. Osnovnu verziju sajta i alate za obradu materijala dizajnirao je i napravio brat Vladimir (Blagojević).

Sajt i lista su dalje rasli trudom mnogih ruku i srcâ bratije i sestara raštrkanih po celom svetu. Dok su se spremale knjige, pisalo o svetinjama, prevodilo, postavljale vesti, prepisivane molitve i dok su sveštenici neumorno odgovarali na pitanja (posebno oci Ljubo (Milošević) i Srboljub (Miletić)), domaćini liste (moderatori) predvođeni bratom Zoranom (Stojakovićem) vodili su računa da se na listi drži red, da se poštuje Crkva i da se članovi obraćaju jedni drugima kao da stoje pred hramom Božijim. Cilj liste Svetosavlje uvek je bio da se učesnici znaju i prepoznaju, da pišu pod svojim krštenim imenom, nazivajući Boga jedni drugima, a ne da se kao vuci kriju iza pseudonima i nadimaka.

Tokom prvih 13 godina života veb sajta bratija Ivan (Tašić), Stanoje (Stanković), Branislav (Čemerikić) i Gojko (Sredović) spremili su mnoštvo materijala (uglavnom knjiga), ali je njegovo objavljivanje postajalo sve zahtevniji posao. Skripte koje su prerađivale tekst više nisu mogle da rade, a u međuvremenu su postali dostupni alati koji su omogućavali da se sadržaj sajta priprema i osvežava lakše nego ranije. Sve prisutnija upotreba mobilnih telefona nametala je potrebu da se arhitektura sajta obnovi i prilagodi novim zahtevima. Nakon ogromnog posla prerade čitavog sajta, na čemu su radili sestra Sanja (Stanković), brat Ivan (Tašić) i još par majstora sa strane, od marta 2016. godine sajt je prešao na WordPress, tj. na sadašnji oblik. Ovo je omogućilo velika poboljšanja u funkcionalnosti i bezbednosti sajta, lakše postavljanje novih sadržaja i neophodnu kompatibilnost sa savremenim mobilnim uređajima. No, lista je i dalje ostala kakva je bila i trebalo je nešto učiniti da se ona unapredi i potpuno integriše sa obnovljenim sajtom.

Nakon mnogo istraživanja i ispitivanja opcija koje bi omogućile nesmetanu komunikaciju, odlučeno je da se pređe na drugačiji format, tj. na forum. Velikim trudom vrednih ruku na Savindan 2020. godine forum Svetosavlje počinje sa radom. Cilj je da se i celokupna arhiva liste i arhiva Yahoo! grupe prebace na forum i tako sačuvaju. Postoji i ogromna prepiska na listama zatvorenog tipa (roditeljskoj, radnim, moderatorskim, uredničkim…) koje su takođe deo istorije i koje će biti sačuvane.

Na listi je prethodnih godina vođeno mnogo zdravih i zrelih duhovnih razgovora, radilo se, molilo se, pomagalo, radovalo, brinulo, tugovalo i članovi su nosili breme jedni drugima i čuvali svoje mesto u jednoj velikoj duhovnoj familiji. Iz liste su se razvila mnoga prijateljstva, kumstva, sklopljeni su brakovi… Neki članovi su se godinama virtuelno družili, a kada bi se konačno sreli jednostavno su se znali – upoznavanje nije bilo potrebno. Novopostavljeni forum je napravljen kako bi se 22 godine duga tradicija bogobojažljive diskusije među ljudima pod krštenim imenom i prezimenom nastavila u okviru sajta. Upravo kako je prvi veb sajt nastao iz liste na Savindan 2003, tako sada obnovljeni veb sajt pod svoje skute prima svoju listu-začetnika nakon tačno 17 godina, na Savindan 2020. godine.

 

Komentarisanje nije više omogućeno.