О мешовитим везама

Питање:
ОБРАћАМ ВАМ СЕ У НАДИ ДА ћЕТЕ МИ ОДГОВОРИТИ НА ПИТАЊЕ КОЈЕ МЕ МУЧИ ВЕЋ ДУЖИ ПЕРИОД. У ВЕЗИ САМ СА МОМКОМ КОЈИ СТУДИРА БОГОСЛОВИЈУ И ВРШИ СЛУЖБУ КОЈА ЈЕ ВИШЕ ОД ЧТЕЦА У ЦРКВИ ВЕЋ ПЕТ ГОДИНА, ЈА САМ ДЕВОЈКА ИЗ МЕШАНОГ БРАКА И НЕКРШТЕНА САМ, МАМА МИ ЈЕ МУСЛИМАНКА А ОТАЦ ПРАВОСЛАВАЦ, ЗАНИМА МЕ ДА ЛИ ЈЕ ЊЕМУ ДОЗВОЉЕНА ВЕЗА САМНОМ УПОТПУНОСТИ. ХВАЛА УНАПРЕД НА ОДГОВОРУ ДИЈАНА
Дијана


Одговор:
Драга Дијана, ”Све ми је дозвољено, али све не користи”, учи нас Апостол Павле, па додаје ”све ми је дозвољено, али нећу да ишта овлада мноме” (1 Кор. 6, 12) . Својевремено једна мајка је питала Светога Серафима Саровског за каквог човека да уда своју кћер. Светитељ је одговорио ”за оног који пости средом и петком, јер који не пости средом и петком није православан без обзира каква су његова формална верска убеђења”. На основу овог предањског одговора ти би могла да се удаш за свог момка који студира богословију, јер кад он стреми већем (изучавањем Закона Божјег дан и ноћ) сигурно извршава мање (пости средом и петком, тј. уздржава се од једења такозване ”мрсне” хране да би у те дане могао усрдније да се Богу моли) . Довде, ми смо радосни што твој момак испуњава предањске услове да постане твој довека љубљени женик. Преостаје да и ти испуниш један мали услов да би могла њему постати довека љубљена невеста, а то је да следујући примеру изабраника свог срца, као и свог оца, примиш њихову спасоносну веру, Свето Православље. Јер тренутно ти си некрштена и по брачним правилима Православне Цркве не би се могла удати за православног изабраника.
Радујемо се што си поставила ово питање, јер оно указује да те Благи Бог–Који је и уобличио зачетак твој у утроби твоје матере–приводи светоме крштењу… Драга Дијана, примарни циљ брака јесте стицање светости= спасење душа мужа и жене. А тај циљ, спасење душа, поставља и неопходност светог крштења у Православној Вери, јер само православни могу ефективно да раде на постизању светости.
Осим што је души неопходно бити православна да би се она спасила, то је и природно. Јер, управо Господ Исус Христос приводи из ”небића” у ”биће” сваку душу коју пошаље да се у овоме свету роди. Дакле, свака је душа од самог зачећа Хришћанка. Душа је управо Лик Божји у човеку. И свака душа у себи већ носи отисак (печат као у пчелињем воску) Закона Божијег који је њена савест, те природно разликује морал од неморала, добро од зла. Нажалост, први људи Адам и Ева су следовали примеру отпалих анђела= демона, те су и сами преступили Закон Божји, након чега се код њихових потомака јавио један наследни поремећај, а то је склоност ка злу. Они су и даље имали Лик Божји у себи, али су пореметили/ изгубили свој природни карактер, тј. Образ или Подобије Божје. Лек којим човек побеђује ту наследну склоност ка злу јесте његова обновљена заједница са Богом (Који га је и створио) … Од првог доласка Господа Исуса Христа у овај свет–Његовим рођењем од Девице Марије, Његовим проповедима, Крсним страдањем, Васкрсењем, Вазнесењем и силаском Светога Духа на Његов народ= рођендана Цркве Христове–до Његовог поновног доласка када ће се извршити Страшни Суд, нестати време и настати блажена вечност за спасене душе и вечне муке за непокајане грешнике, лек којим човек побеђује наследну склоност ка злу јесте управо свето крштење у Православној Цркви! Дакле и ти мила сестро Дијана можеш умити себе, сва своја претходна сагрешења ма како мала или велика она била, у бањи препорода= светог крштења и обновити анђелску светост којом ћеш постати кћерка Цара Небескога, дете Божје и наследница обећаних блага у блаженој вечности.
А као православна крштена душа, моћи ћеш да молитвом, љубављу и радошћу живота која извире из заједнице са Богом, помогнеш и своме оцу да приведу твоју мајку, а његову жену спасењу душе, за које је посведочисмо неизоставно неопходно свето крштење у Православној Вери.
Послушај савет који си добила у љубави, љубављу и љубави ради. Реци своме момку да желиш да се крстиш у Православној Вери, па нека те он доведе духовнику који ће те као отац своје највољеније чедо, поучити и припремити за тај свети и незаборавни чин.
Тако ћеш заиста моћи да заснујеш Богом благословени брак са човеком кога волиш, у љубави, миру и слози, са децом коју ће вам Бог дати на спасење ваше и њихово, а на радост Свих Светих у Цркви Христовој. Амин, Боже дај! Свако ти добро од Господа, ђакон Стефан

Comments are closed.