Ноћно мокрење детета

Питање:
Здраво, Из околине Београда сам у браку имамо две ћеркице. Старија 7 год. а млађа 3 год. Обе су крштене. Проблем је што нам старија ћерка ноћу мокри а са медицинске стране смо све проверили и све је уреду. Дете нема проблема са здрављем, а покушали смо све могуће начине да то решимо. Молим вас да нам помогнете. С поштовањем и унапред ХВАЛА
Саша


Одговор:
Помаже Бог Саша, Интересантно питање које вероватно занима многе родитеље, ја мислим да ми на овом сајту нисмо компетентни да одговарамо на овакве проблеме, али ја сам се ја потрудио да нађем неке од савета којих би требали родитељи са овим проблемом да се придржавају. Молитва за здравље коју ваш надлежни свештеник може да прочита твом детету је на првом месту, а онда треба потражити и савет медицине јер ће Господ уз наше искрене молитве сигурно помоћи јер човеку који верује све је могуће.
Ноћно мокрење представља поремећај код деце након четврте године живота и карактерише се немогућношћу контролисања започетог процес мокрења у току сна. Иако долази до поремећаја мокрења сви органи генитално-уринарног система су удрави И нормално функционишу. Како дете реагује на овај поремећај? Овај поремећај изазива перманентну фрустрацију код деце и изразити осећај стида. У том тренутку њима је најважније да њихови вршнајци не сазнају за овај проблем. Она постају мајстори у сакривању свога проблема од вршњака, а у неким случајевима и од самих родитеља. Млађа деца, врло често покушавају да сакрију умокрено рубље. Старији чак кришом перу умокрене гаћице и пиџаму. Нека деца су равнодушна према своме стању док друга деца постају депресивна.
Која деца пате од овог поремећаја? Око 15 одсто деце мокри у кревет након треће године живота, ноћно мокрење је 1, 5 до 2 пута чешће код дечака него код девојчица и обично се јавља у породицама у којима је макар један члан имао исте симптоме када је био мали. До повременог ноћног мокрења може да дође посебно у време када је дете болесно.Такође је и учесталост мокрења у току једне ноћи различита. Највећи број деце мокри једанпут ноћу, али неки И чешће.
Када се јавља ноћно мокрење? Ноћно мокрење се дели на примарно и секундарно. У примарно мокрење спадају дневна и ноћна мокрења која нису ни престала од рођења, док се секундарно (или стечено) , које је ређе, јавља накнадно након периода “чистоће” или “сувог” периода.
Појава овог поремећаја најчешће се везује за осећајне чиниоце и услове у породичној средини који на овај или онај начин утичу на успостављање и организацију ове функције. Ноћно мокрење понекада може бити повезано са поремећајем спавања детета.
Због чега настаје ноћно мокрење? У већини случајева ноћно мокрење се јавља због слабијег развоја дететове бешике. Исто тако, бројни су случајеви у којима долази до ноћног мокрења када је дете емоционално узнемирено. На пример, када мало дете почне да пишки ноћу у кревет, иако је месецима или годинама пре тога било „суво”, вероватно је у питању рефлексија на дневни страх или несигурност.
Деца се могу осећати несигурно или уплашено из много разлога: због пресељења у нови дом
због развода родитеља
због губитка члана породице или неке драге особе
због рођења бате или секе…
Како решити проблем ноћног мокрења? Родитељи би требало да имају у виду да деца веома ретко или скоро никада не пишке ноћу у кревет намерно. Уместо да дете критикују, или му прете батинама, боље је да га охрабре, пруже позитивну подршку и веру да ће ускоро престати то да ради. Неопходно је да се родитељи деце која мокре придржавају неких упутстава. Посебно требају обратити пажњу на конзумирање течности пре спавања, потребно је охрабрити дете да пишки пре спавања, похвалити дете када се ујутру пробуди суво, избегавати било какву врсту кажњавања, будити дете током ноћи да пишки, консултовати се са лекаром и уколико има потребе, пружити детету адекватну терапију. Нека деца нису довољно мотивисана да се сама лече. Она наводе да им не смета што је постеља мокра. Да би се мотивисала на сарадњу и самопомоћ, родитељима се саветује да их натерају да сваког јутра сама промене своју постељину. То није казна и не треба је у виду наредбе и прекора наметати детету. Треба га замолити да само уради овај посао, а када му то досади, може се десити да несвесно престане, или мање учестало мокри у кревет. Ослобађање од овог задатка деца доживљавају као награду која повећава мотивацију за лечење. Благовремено јављање лекару може допринети решавању овог проблема у великом броју случајева.
У току третмана максимално хармонизујте своје породичне односе посебно на релацији супруг-супруга. · Отпутујте на неки краћи пут. Спавање у туђем кревету, веома често, позитивно делује на стање ноћног мокрења. · Запамтите! Само лекар у склопу ширег стручног тима може решити ваш проблем. Не гурајте своју децу у руке шарлатанима. Будите доследни и истрајни у спровођењу третмана. Понекад је потребан дужи временски период за излечење.
Надам се да ће бити користи од ових савета које стручни људи предлажу да би се проблем који имате решио.
Нека Свемогући Господ буде на помоћи да твоме детету убрза оздрављење.
С поштовањем
о.Драган

Comments are closed.