Nikejski Simvol Vere

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog; rođenog, ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve, i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu;
I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, Njegovom carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za oproštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin!

3 komentar(a)

 1. Cvijetić Bojan

  Συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον. Sьpoklanяema i sьslavima. Poklanja i slavi. Eto originala, da ne bi tražili zavere u svemu, iako vidim da su komentari stari. Isti je problem i sa drugim pitanjima naše vere. Tvrdoglavo neznanje dovodi u pitanje sve što izlazi iz njegovog vidokruga, koji je veoma uzak i ne dopire do svetih otaca.

 2. Tražim odgovor za OBOŽAVA I SLAVI ko je izbacio i zbog čega.
  Svako dobro od Gospoda.
  Miodrag

 3. Zašto je u Simvolu vere promenjeno OBOŽAVA I SLAVI ( gotovo u svim molitvenicima ranije izdatim) u POŠTUJE I SLAVI ( u jednom broju novih molitvenika i ovde kod vas).
  Nije li poštovanje za ljude ,a oboženje ( obožavanje) za Gospoda Boga zato što je mnogo više od poštovanja, a uključuje u sebe i poštovanje i ljubav i smirenu ushićenost ispovedanjem vere u Gospoda.
  Svako dobro od Gospoda.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.