NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dela savremenih teologa » NIHILIZAM

NIHILIZAM

 

NIHILIZAM
 

REČ IZDAVAČA
 
„Šta znači Nihilizam?“ pisao je Fridrih Niče. „Da najviše vrednosti gube svoju vrednost. Nema cilja… nema istine, nema ‘stvari po sebi’. Nema odgovora na pitanje: ‘zašto?'“.
Godine 1962., mladi Judžin Rouz preduzeo je da napiše monumentalnu hroniku napuštanja istine u modernom dobu. Od stotina stranica materijala koje je sakupio za taj rad, samo je ovaj esej o Nihilizmu došao do nas u dovršenom obliku. U njemu Judžin otkriva srž celokupnog savremenog života i misli – verovanje da je svaka istina relativna – i pokazuje kako je u našem veku ovo verovanje prevedeno u delovanje. Danas, tri decenije pošto ga je napisao, ovaj esej je aktuelniji nego ikad. On jasno objašnjava zašto se savremene ideje, vrednosti i stavovi – duh vremena – pomeraju u pravcu moralne anarhije onom brzinom kojom filosofija Nihilizma prodire sve dublje u društveno tkivo. Niče je bio u pravu kada je predvideo da će XX vek najaviti trijumf Nihilizma.
Nekoliko godina pošto je napisao ovaj esej, Judžin Rouz je postao kaluđer u planinama severne Kalifornije, po imenu Otac Serafim. Iako je proživeo čitav svoj život u Americi, on je postao, posle svoje smrti, najpopularniji duhovno – filosofski pisac u Rusiji danas.
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *