НИХИЛИЗАМ

 

НИХИЛИЗАМ
 

РЕЧ ИЗДАВАЧА
 
„Шта значи Нихилизам?“ писао је Фридрих Ниче. „Да највише вредности губе своју вредност. Нема циља… нема истине, нема ‘ствари по себи’. Нема одговора на питање: ‘зашто?'“.
Године 1962., млади Јуџин Роуз предузео је да напише монументалну хронику напуштања истине у модерном добу. Од стотина страница материјала које је сакупио за тај рад, само је овај есеј о Нихилизму дошао до нас у довршеном облику. У њему Јуџин открива срж целокупног савременог живота и мисли – веровање да је свака истина релативна – и показује како је у нашем веку ово веровање преведено у деловање. Данас, три деценије пошто га је написао, овај есеј је актуелнији него икад. Он јасно објашњава зашто се савремене идеје, вредности и ставови – дух времена – померају у правцу моралне анархије оном брзином којом философија Нихилизма продире све дубље у друштвено ткиво. Ниче је био у праву када је предвидео да ће XX век најавити тријумф Нихилизма.
Неколико година пошто је написао овај есеј, Јуџин Роуз је постао калуђер у планинама северне Калифорније, по имену Отац Серафим. Иако је проживео читав свој живот у Америци, он је постао, после своје смрти, најпопуларнији духовно – философски писац у Русији данас.
 

   

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.