NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
FROJD
 
Dragi baćuška Aleksandre, blagodarimo Vam na redovnim istupanjima u časopisu „Ruski dom“. U jednoj publikaciji o Ničeu, pomenuli ste i Frojda. Možete li nam podrobnije reći o duhovnim opasnostima, koje sadrži u sebi frojdovo učenje?
 
I. Tarasov, G. Vladivostok
 
Odgovor: Dvadeseti vek je protekao u znaku tri vodeća lažna proroka – Marksa, Ničea i Frojda.
Odnos prema Frojdu menjao se od oduševljenog do negativnog, da bi se na kraju krajeva učvrstilo postojano mišljenje o njemu kao velikom naučniku. Frojdova dela su nedokaziva, neobrazloživa, sa finim fantastičnim pričama, no tim on nije manje nametnut čitavom svetu. Ovde je između ostalog, jedna od odgonetki antihrista: ako se uopšte poverovalo takvoj sitnoj laži, kako onda ne poverovati onoj krupnijoj.
Odsustvo zdravog razuma je fenomen gomile. Što jedan kaže – to svi ponavljaju, a ovo se najčešće dešava uz pomoć đavola. Uvek je lako nametnuti lažnu slobodu: razdeliti bogatstvo bogatih (Marks), osloboditi se od odgovornosti – Frojd. Kao i Marks, Frojd je obećavao sreću bez Boga. „Ljudi obmanjuju sebe izmišljajući svoje grehove drže sebe stegama.“ Dođite kod mene, govori on, i ja ću vas osloboditi od vaših kompleksa i nevolja.“ Kao što bi rekao Dostojevski – glavno je osmeliti se. Frojd se osmelio da gomili nametne lažno učenje..
Bezduhovnost – to je ono što treba pre svega reći o Frojdu. Umesto moralnosti predlaže se psihoanaliza. Njega su prihvatili svi neverujući, ištući, da tako kažemo, opravdanje zla – talmudsku mudrost.
U svakom čoveku postoji greh, a Frojd tvrdi: „I pored toga, ne stešnjavajte se.“ Ovo je vredno samo za ateističku svest i osrednje umove. Podsvest čoveka on stavlja na prvo mesto: „To je čovekova priroda i otuda dolazi sve stvaralaštvo, sav život.“ Frojdist Andre Žid ne usteže se da piše o svome homoseksualizmu. Engleski filozof B. Rasel, takođe sledbenik Frojda, propovedao je potpune moralne slobode i sprovodio eksperimente nad sopstvenom decom: „Filmovi strave i nepristojne scene su korisni, tvrdi on, zato što oslobađaju podsvesno.“
Frojd je uzveličao – javno obnaživanje, što je dovelo do „seksulane revolucije“ i legalizacije homoseksualizma. On je takođe dao podsticaj za sve vrste duhovnog ekshibicionizma. Evo Frojdove psihoanalize: „Ispričaj svoje snove od detinjstva, o tvojoj prvoj vezi, o potiskivanju želja.“ On se usudio, đavolski bestidno, da se dotakne najskrivenijih tajni ljudske duše. Njegova psihoanaliza je antiispovest, tj. „dole stid“, glas samog đavola upućen čoveku: „Ne treba se stideti, već bez kajanja, kažite jedni drugima i svima o svojim najbestidnijim željama.“
Da ne govorimo o onome što se događa sada. Evo tipične situacije koju deli, sa čitavim svetom, mlada osoba u štampi: „Roditelji me vaspitavaju tako da nemam kompleksa, zato se ja dva puta nedeljno sastajem sa svojim mladićem i živim sa njim.“ Ona je već dužna da ovo čini, da ne bi bila rob straha i „kompleksa“.
Međutim, usled nepoznavanja čovekove prirode, Frojd ne poznaje ni tajnu pola. On nigde ne govori o monaštvu (po njegovom mišljenju oni su svi psihopate). Frojd nigde ne piše da je pol povezan sa rađanjem dece. Nigde kod njega nećete naći reči da žena i muž žele dete. Tajna pola odeljuje se od rađanja dece, a to je ono najantihrišćanskije i najantiljudskije – što je sada prisutno u svetu.
Takođe, nigde kod Frojda nema ni nagoveštaja o potrebi za ljubavlju. On i ne zna šta je to ljubav na ljudskom nivou; fizička bliskost bez ljubavi unižava čoveka i prevraća ga u skota.
Frojd je porodio „potrošačko društvo“, društvo potrošnje tuđeg tela. Vi imate tela, no vi niste za njega odgovorni: greh ne postoji. To što hrišćani nazivaju grehom u stvari je prirodno za čoveka i toga se ne treba stideti, već treba postajati samim sobom.
Frojdov čovek je biološka osoba koja gazi sve u ime zadovoljenja svojih želja. Egoizam doveden do krajnjih granica je – ustajanje na Boga. „Psihički zdrav čovek“, izjavljuje Frojd, „ne može verovati u Boga.“
Govori se još o genijalnoj Frojdovoj intuiciji. No, ne poznajući stvarnu čovekovu prirodu – Frojd nije rekao celu istinu, već samo jedan njen deo. I ono što se predstavljalo kao isceljenje, takvim se nije pokazalo. Bolesni su se bezuspešno podvrgavali psihoanalizi do kraja života. Čovek – razumno biće, a za Frojda „carski put“ za nesvesno su snovi. To mu je sami đavo nametnuo. Mi znamo kako treba oprezno ići tim „putem“. Pred nama je pseudonauka, falsifikacija, raznovrsna nagađanja, dovođenje snoviđenja do naučne dogme.
No, tim nije manje Frojdova psihoanaliza bila popularna. Romen Rolan, Herbert Vels, Štefan Cvajg i drugi znameniti materijalisti pišu mu hvalospeve. Svuda se na univerzitetima organizuju Frojdove katedre. O njemu je napisano brdo literature. Naročito je postao popularan frojdizam u Americi, ne samo na fakultetima, već i u školama. Na Zapadu on postaje kultna figura, kao Marks u Rusiji. Sovjetskih godina, kada je sve bilo pod zabranom, mladi „intelektualci“ su govorili jedan drugome: „Eto, Frojd je sve znao.“
No, ovaj štetni mehur od sapunice više je uticao na rušenje života čovečanstva, negoli Marks. Po mome mišljenju on je štetniji i od Marksa i od Ničea, iako svaki od njih ima svoj otrov. Ako je Niče sišao sa uma od svoje bezumne poezije, to ovaj diše samozadovoljstvom predskazujući da su sve nesreće čovekove povezane sa nekom nametljivom idejom sa kojom se n ne može složiti.
Antihrišćanstvo se projavljuje na razne načine u raznim oblastima za razne ljude. Frojd je jedan od predvesnika antihrista.
Mi govorimo o njemu tako podrobno, da bi znali kakav se neprijatelj roda ljudskoga, u našoj kulturi i istoriji, protivi Krstu Hristovom i Njegovoj krsnoj zapovesti, a i da se ne bi čudili zašto danas živimo u tako razvraćenom svetu.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *