NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
ZAŠTO RUSKA LITERATURA VIŠE NE CVETA?
 
U sovjetsko vreme, procvetali su talenti Tvardovskog, Rasputina, Bjelova, Šukšina. Da li po Vašem mišljenju ima nade da će se na drvešu ruske lišerašure pojaviti novi cvetovi?
 
Saburov A. N., g. Moskva
 
Odgovor: Rasputin i Bjelov su prisutni i sada. Što se tiče „novih cvetova“, potrebno je da grane drveta ne budu mrtve. Šta se može reći o savremenoj umetnosti? Ne mogu nazvati sebe poznavaocem, ali imam utisak da sada ide takmičenje ko će nešto nepriličnije i besmislenije reći i učiniti. Umetnički izraz opredeljuje sa ne stepenom talenta, već stepenom nepristojnosti.
Evo kakva je nova umetnost u Americi: kupe klavir od milion dolara i bace ga sa oblakodera. Sve to snime i prikazuju publici kao umetnost. Ne Baha ili Mocarta, čija bi se dela mogla izvesti na ovome retko kvalitetnom instrumentu, već uništavanje svake mogućnosti projavljivanja umetnosti na njemu. Što oštrija osećanja, to je jača ovakva umetnost.
Mi se još sećamo čudovišnog „performansa“ cepanja ikona u Moskvi. Savremena umetnost veliča izopačenost, greh, đavola i nameće sebe svima uz podršku političke i finansijske vlasti. Vi se sećate kako je nedavno bilo postavljeno u centru Moskve „remek-delo“ Šemjakina (vajarsko izobraženje nečiste sile). Ruski ministar kulture Švidkoj neprestano sprovodi na TV-u program – šou: „Kulturna revolucija“, „Seks – pokretač kulture“ – to su dve tipične parole tamo.
Slepilo, gluvoća i nemost savremene umetnosti može biti nadvladana samo onda kada bude izgnan „bes gluvi i nemi“ ne samo iz pisaca i umetnika, već i iz čitavog naroda.
Sada je vreme krajnje rugobnosti, greha i očajanja. Sveti oci kažu da tamo gde prestaje očajanje, dolazi smirenje. Tamo gde ućute grehovne strasti, govori ljubav. Samo onaj ko se obrati, onome što je prirodno za svakog normalnog čoveka – traženju ljubavi i lepote, može se nadati na čudo prirodnog cvetanja, a i na veće.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *