NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
DOSTOJEVSKI I ISTINA
 
Kod Dostojevskog u „Dnevnicima pisca“ ima ovakvo rasuđivanje: „Ako mi sa matematičkom tačnošću dokažu da je istina van Hrista, ja ću radije ostati sa Hristom“. Nije li ovo priznak antihrišćanskih tendencija u stvaralaštvu Dostojevskog?
 
A. Desnickij, g. Minsk
 
Odgovor: Nesumnjivo je, da je Hristos koji je odvojen od istine – lažni hristos i antihrist. I ovaj proces odvajanja Hrista od istine je vrlo opasan. To je „tajna bezakonja“ koja je sve očiglednija u savremenoj kulturi.
Međutim, ne pokušavaju samo da odvoje Hrista od istine, nego i istinu od Hrista. Zato misao Dostojevskog nije toliko paradoksalna, koliko krajnje prosta. Ako svet tako odeli istinu od Hrista i pomoću svog „lažnog razuma“ (da upotrebimo svetootački izraz), kaže da su istina i Hristos nespojivi, on će se radije opredeliti za Hrista, za Istinu koju svet ne može primiti.
O ovome upravo govori apostol Pavle u svojoj znamenitoj himni Krstu u Poslanici Korinćanima: „judejima (ištućim čuda i opravdanja zakonom) krst je sablazan, a jelinima (ištućim spoljašnju mudrost) – ludost“.
Pri tome, savremeni svet sve manje traži pravdu i mudrost. On se toliko udaljio od Hrista da je spreman da matematički dokazuje, staru kao svet, neznabožačku istinu „in vito veritas“ – istina je u vinu. Ili kako se govori „jedimo i pijmo, jer ćemo sutra umreti“, ako na Krstu nije raspeta Istina i ako Hristos nije vaskrsao

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *