NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
POSLE KANONIZACIJE
 
Sećam se da se do skora u Crkvi govorilo o Sv. Carskim mučenicima. Toliko se nade polagalo na njihovu kanonizaciju, navodila su se proročanstva staraca da će se „proslavljenjem Cara – proslaviti Rusija“ i tome slično. No, kanonizacija je bila i šta se izmenilo? Gde je taj preporod Rusije, makar i u dalekim nagoveštajima? Zašto se ništa ne čuje o čudima, podobno onima o kojima se ranije redovno govorilo preko „Radonježa“? I uopšte zašto se odjednom ućutalo na ovu temu, kao da nas se ona više ne tiče?
 
D. Petrov, g. Moskva
 
Odgovor:
 
Da započnemo sa čudima. Među čudesima koja javlja Gospod preko Carskih mučenika možda je najveće čudo njihove kanonizacije. Sve je bilo protiv, no neprijatelji Pravoslavlja i Rusije potcenili su realnu mogućnost kanonizacije. Oni su stalno govorili da nje ne može biti. „Pa, naći će se jedan-dva marginalna arhijereja“ – sve vreme ponavljala je njihova štampa – „a i oni su potpuno sumašedši.“ No, sam Bog je upriličio ovo čudo. Kanonizacija je pokazala da pravda postoji i da se sve istinsko nagrađuje.
Koliko je samo godina trajala laž, koliko se vremena prećutkivalo, tako da skoro niko o Carevoj svetosti nije znao. Zadivljujuće je da je iz gorušičinog zrna izraslo drvo pod čijom krošnjom nalaze hlad mnogi, usred nepodnošljive žege današnjeg ada.
Ovo je uteha za čitavu Crkvu: ma koliko besnelo zlo, čuvajte vernost svome Gospodu i On će izvesti vašu istinu na svetlost dana.
Ne treba da bude lažnog optimizma, no mi smo svedoci najvećeg čuda. Car je pobedio, jer s njim je Bog. I sa nama je Bog. Ostvarila se volja Božija. Ovo je epohalni događaj koji zaključuje dvadeseti vek. To je granica naše istorije, poput revolucije 1917. god. ili streljanja Rusije 1993 god. Kanonizacija carske porodice znači da nas Bog nije ostavio usred sadašnjeg genocida i propasti. Bog nam je darovao ovu kanonizaciju u najtežem momentu naše istorije, da bi nam pokazao da nije sve izgubljeno. Na kraju krajeva, neprijatelji Rusije su upravo zbog toga ustuknuli, jer su bili apsolutno uvereni da je proces raspada Rusije nezadrživ. Razume se, oni će učiniti sve da prevrate ovu kanonizaciju, kao što smo ranije govorili, u beznačajni ukras, no kao i uvek od njih je ostala sakrivena glavna dubina.
Ovde je mistički izvršena velika prekretnica i Rusiji se daje šansa kojom se Crkva može koristiti bez stida pred sadašnjim raspinjateljima Rusije – jer Sv. Car-mučenik nije prosto jedan od mučenika, već Pomazanik Božiji – i tada će čini zla spasti i otkriće se Hristova ljubav.
S obzirom na stanje našeg naroda i Crkve, logično je očekivati daće uskoro nad našom zemljom protutnjati nova pročišćujuća oluja.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *