NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
HRIŠĆANSKI ROMAN
 
Nedavno sam pročitala povest savremenog autora o prepodobnom Sergiju. Kakav je Vaš stav prema takvoj literaturi, tj. hrišćanskom romanu? Na primer prema romanima Morijaka?
 
Tatjana Igoškina, G. Sankt Peterburg
 
Odgovor: Da bi se bilo hrišćanskim piscem, nije obavezno pisati na hrišćanske teme. Zato što je sve što je naše – Hristovo, kako kaže Apostol. Puškin se, na primer, ne pokazuje više hrišćanskim pesnikom kada prerađuje (transponuje) stihove hrišćanskih sižea. Takođe, takvim se javljaju (čisto spoljašnjim) sva njegova „Podražavanja Koranu“ ili prerađivnja antičkih sižea – tj. on ne postaje zbog toga ni musliman, ni neznabožac. Mnogo više se oseća hrišćanski pisac u sovjetskim sočinenijima kao što su „Kapetanova kći“ ili „Mećava“.
Ili u stihovima ge opevajući krasotu tvari, čini se da on uznosi slavoslovlje Tvorcu.
Morijak – to je tanani, duboki pokušaj da se pokaže kroz spoljašnje unutrašnji život Hrišćana. I nema razloga da se sumnja u zakonitost ovih pokušaja.
Što se tiče povesti o svetima, ovde je sve nešto drugačije. Razume se imaju pravo na postojanje i umetničke obrade žitija svetih, čak i biblijskih priča (na primer povest o celomudrenom Josifu kod Sv. Ignjatija Brjančaninova). No, život verujućeg čoveka u principu – to je život povezan sa blagodaću večnog života. Kao što je rečeno u knjizi „Starac Siluan“, sveti minus svetost obične psihopate. Ilustracijom ovoga može poslužiti poznati film Tarkovskog o Andreju Rubljovu, gde se čini da su svi sišli s uma. Nama je teško da shvatimo, kako ono što se odnosi na blagodat može postati radnjom romana, predmetom umetničke fantazije. To je više sakriveno od ljudskog života, negoli sam ovaj život.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *