NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
REČ – NAJVIŠA STVARNOST
 
Dragi baćuška! Vi mnogo govorite o moralnom preporodu ruskog naroda. Da kažem pošteno, ja u to mnogo ne verujem. Dovoljno je videti kakvu ulogu u našem životu sada igra televizija, da bi shvatili da u stvari nema nikakve nade. Ovde čak ne mislim na nepristojne programe i „filmove strave i užasa“ koje svi i ne gledaju. No, evo novosti svi gledaju i svemu veruju i na svakojake budalaštine satima gledaju sa zadovoljstvom… Kakvo poražavajuće slepilo. I o kakvom se tu preporodu može govoriti.
Nedavno sam pročitao u „Nezavisnoj gazeti“reči akademika Pavlova, da ruski narod ne veruju u stvarnost, već u reči. a autor članka zlurado komentariše da je ovo navodno dokaz defektnosti ruskog naroda. Svakako teško je sa njim ne složiti se, ali zar to nije baš tako?
 
N. Semjonov, g. Balašiha
 
Odgovor: Reč je najviša stvarnost. Tamo gde je poverenje u istinske reči, tamo je visina duhovnosti, detinja vera. No, znajući ovu osobinu ruskog čoveka i koristeći se iskustvom komunističkog perioda – neprijatelji osvojivši mas-medije (SMI)[1] otimaju stvarnost od ruskih ljudi i ostavljaju im reči, mada i njih takođe već otimaju. Dve babuške na klupi pred kućom govore: „Sada je dozvoljeno da deca psuju, ja sam to čula na televiziji“. Postoji magija štampane reči, kako je govorio Puškin. Ruski čovek je naročito podložan toj magiji, no prostota i poverljivost bez Hrista postaju onom prostotom koja je „gora od lopovluka“.
I drugo, sada je vreme obesmišljavanja, obescenjivanja reči. Čovek je slovesno biće. „Po slovima tvojim će ti se suditi i po slovima tvojim ćeš se opravdati“ – kaže Hristos. Sada se već čini da je kasno govoriti, sve je već kazano. Sve što mi danas govorimo, hiljadu puta smo govorili i govorili. I od ponavljanja reči prestaju da budu delatne. Nastupilo je vreme kada su sve reči samo golicanje aždaje. No, probajte da preduzmete bilo kakvo delo i drakon počinje da bije repom. Sećam se da sam ove reči izgovorio i pre četiri godine. No, čini se da će ubrzo i dela biti golicanjem i ujedom komarca za drakona, sve dok se ne javi Hristos i ne ubije sve neprijatelje Svoje disanjem usta Svojih.
 


 
NAPOMENE:

  1. Sredstva Masovnih Informacija

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *