NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
DUHOVNI SMISAO ŽELJE „SREĆNA NOVA GODINA“
 
Dragi oče Aleksandre!
 
Objasnite mi, molim Vas, šta znači pozdrav „Srećna Nova godina i puno sreće“? Meni se čini da upućivanje ovakvih želja zvuči za većinu kao podsmevanje.
Šta je bilo u staroj, biće i u Novoj godini. Da ne govorimo o tome da će za nekoga od nas Nova godina biti poslednjom.
Ne smatram sebe neverujućim čovekom. U budućem životu biće verovatno sreće za one koji su nesrećni sada. Ali ovde, to je isto kao reći beskućniku: „Neka dom tvoj bude puna čaša.“ Mudro je rekao Puškin: „Na svetu sreće nema“. Ne znam, ali mi se čini da bi bilo bolje da se ograničimo na skromnije želje, poput ONOG tradicionalnog: „Zdravlja i uspeha“.
 
Lav Vasiljev, G. Moskva
 
Odgovor: Dragi Lave!
Sa približavanjem nove godine skoro da i fizički osećaš kako godine prolaze. I sve češće je jedna slična drugoj. Ali ponekad su godine obeležene događajima koji proizvode dublji uticaj na nas, svojom radošću ili žalošću.
„Srećna Nova! Puno sreće!“ – tako se uvek govorilo prvog dana godine, a mi po pređašnjem i sada tako govorimo. Mi hrišćani imamo mnogo razloga da tako govorimo. Neka bude ova godina srećna za svakoga; u kakvim god on prilikama bio, neka njegov život bude punom čašom, neka on sazna da je punoća života – istinska sreća.
Ja Vam želim da u ovoj godini bolje shvatite šta je sreća. Mi takođe, prirodno svima želimo „zdravlja i uspeha“. No, ovde nije reč o trenutnoj sreći koja iščezava pred očima, već o onoj za koju Sveti Serafim Sarovski kaže: „Kada bi znao čovek šta znači istinska sreća, to bi pristao i da hiljadu godina trpi najstrašnije muke, samo da je se ne liši“. Istinska sreća može biti samo sa Bogom. Bog prisustvuje u našem životu ovde i sada – u tome je smisao Rođenja Hristovog. I zato se naš život neprestano pokazuje novim.
Želim i Vama i sebi, i svima da se postaramo da tako živimo u novoj godini da bi se oslobodili od svega što nas udaljuje od Boga, a da se držimo svega što nas približava Njemu. Drugačije govoreći da blagodatno saznamo da
Bog u samoj stvarnosti prisustvuje i da je nedokučivo bliznu nas. I da nas On voli i da mi možemo odgovoriti na Njegovu ljubav svojom. Dakle, naučiti se takvom mišljenju i življenju, koje iz dana u dan sve više odgovara onome što nam Hristos otkriva u Jevanđelju. Postati istinskim hrišćaninom, učenikom Hristovim, nelažnim svedokom onoga što sreća jeste. Jednom rečju omogućiti Bogu da zauzme mesto u tvome životu, na koje On ima pravo. Živeti za Njega, a ne samo za sebe; vraćati se Njemu, kada se udaljim od Njega; živeti kako On hoće, da bih živeo iz dana u dan sve više ceneći dar vremena.
Neka započinjuća godina bude za svakog od nas srećnom, a to znači u najglavnijem – svetom godinom. Godinom koja nas osveštava i u kojoj nam se svetost Božija javlja u izobilju – ne samo preko Jevanđelja, bogosluženja i molitvi – nego i kroz sve što se naziva srećom ili nesrećom. Godinom u kojoj mi saznajemo više nego ikad, da nas spasava blagodat Hrista Boga, koji se radi nas rodio, umro i vaskrsao.
„Srećna Nova godina, puno sreće!“ – ja ne znam boljih želja i ja Vam ih šaljem iz dubine srca.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *