NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
NOVA GODINA
 
Možda sam ja raspoložen suviše filozofski kao i mnogi uoči Nove godine, ali za mene predstavlja zagonetku zašto ovaj praznik većina praznuje sa takvim veseljem kada znamo da smo se svi sa odlaskom stare godine još više približili najvećoj žalosti – smrti.
 
A. Poplavskoj, Moskov. oblast
 
U ranom detinjstvu i dubokoj starosti mi osećamo približavanje Nove godine prosto fizički. Nova godina je za sve ljude naročito topao praznik – ona je kao proleće usred zime i svi se osećaju svečano, a zlo kao da se udaljuje. Ma koliko čoveku bilo loše kod njega se budi nada, neznano otkuda, da se može desiti čudo i da će dobro pobediti. U prednovogodišnje dane čovek kao da pomalo leti. Šta označava ova poezija i otkuda to osećanje obnovljenosti, kao da se svaki od nas podmlađuje a ne da postaje stariji za još jednu godinu?
Dakle, još za jednu godinu se skratio naš život i možda će nastupajuća godina biti za nekoga od nas poslednjom godinom života. Još za godinu se skratio naš život ali još za godinu smo bliži večnosti. Eto gde je odgonetka ovog praznika. Možda mladost očekuje još zaslepljujuće novine zemaljskih darova, no zrelost zna da se sve ponavlja. Šta je bilo, to će i biti; šta se činilo, to će se i činiti i „nema ničeg novog pod suncem“.
Na zemlji je zamorno ponavljanje, ali sa svakom godinom mi se približavamo onoj večno novoj, beskonačnoj novini, koja je od Boga i večnosti. Čak i u ratu, pod bombama, u smrtnoj opasnosti, ljudi ne mogu a da ne dočekuju Novu godinu. „Ja hoću da doživim makar do Nove godine“ govori beznadežno bolesni, da bi osetio onu prednovogodišnju lakoću i radost. Nova godina je praznik svih ljudi. Besmrtna duša svakog čoveka, koja je po prirodi hrišćanska, čak i nesvesno oseća tajnu – no samo hrišćani razumeju šta ona znači.
Nova godina je kao Božić za one koji ne znaju za Boga, a nama hrišćanima je dato da vidimo kako večnost stupa u vreme, otkrivajući značaj našeg prebivanja na zemlji i vrednost ljudskog života u Hristu Bogu.
Toliko je žalosti i zla na našoj zemlji i mi znamo da u novoj godini ne možemo izbeći nove bede. No, ma šta se desilo – na Novu godinu svima se nude darovi, svakome se daje nova mogućnost. U Novoj godini je prisutan nekakav bljesak i svaki čovek kao da je ozaren nevidljivim suncem. Srećna Nova godina, puno sreće! Neka sve rđavo i stara sreća ode jer je bila suviše slaba i neka dođe nova radost! Mračno je na zemlji, no ono što osveštava za trenutak sve ljude i ono što gori u srcima onih koji ljube Boga, veće je od onoga što je u svetu. U svetu ispunjenom očajanjem hrišćanin živi nadom i zato što živi nadom, on može pobeđivati sva iskušenja. Za hrišćanina bolje je uvek napred. Napred su osobena iskušenja, zato Crkva blagosilja dolazeću godinu pobedom Hristovom nad smrću.

Jedan komentar

  1. Branko Milošević

    Kakav nesuvisli odgovor. Zbog jezuitskog duha u visokim slojevima društva i crkvenim velikodostojnicima Poslat je ovaj sveti čovek. Toliku mržnju koju pokazuju komunisti, zapadni liberalisti i ekumenisti i toliki sklad u mišljenju zapanjuje i osvešćuje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *