NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
EKUMENIZAM
 
Hteo sam da pitam o ekumenizmu, tj. o mogućem objedinjavanju hrišćanskih veroispovesti. Intuitivno osećam da tu nije nešto u redu – nisu mi simpatične sve te konferencije i sednice koje se mogu videti u novostima. Podsećaju na „sletove demokratske omladine“ ako ne i na gore. Naročito je uvredljivo videti tamo pravoslavne sveštenike – kojima nije mesto tamo.
Razmišljajući po intuiciji i“po ljudskom razumu“o ovome ne može se daleko stići. Pokušavao sam da čitam neke brošure i članke o ovoj temi, ali shvatanje njihovih zaključaka pokazalo se teškim – mnogo je bogoslovskog materijala koji je „prosečnom čitaocu“ praktično nerazumljiv. Može li se ta kritika izložiti ukratko i razumljivo?
 
D. Anohin, g. Moskva
 
Odgovor: Na istorijskom planu, kratko rečeno, ekumenizam je prozelitizam (menjanje vere) i ekspanzija. Pogledajte samo na Ukrajinu gde se, na naše oči, vrši uništavanje većeg dela eparhija.
A u mističkom, duhovnom planu – to je Vavilon umesto Pedesetnice, pod vidom Pedesetnice. Ekumenizam je jeres jeresi, jer svaka posebna jeres teži da zauzme mesto Istinske Crkve. A ovde su objedinjene sve jeresi drevnog arijanstva, manihejstva, pelagijanstva i dr. I dalje – objedinjavanje sa jevrejima i kulturom „Nju – ejdža“.
Ekumenizam je nešto što je protiv svake istine, jer se njena blagodatna sila daje samo u Crkvi. Dolazi vreme, kada će samo onaj ko zna za blagodat, ostati u istini. Isto kao što, samo onaj ko poznaje blagodat, može održati zapovest.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *