NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
KRST HRISTOV – NAJVIŠA UTEHA
 
Vi mnogo pišete, ne bez razloga, o trijumfu zla u savremenom svetu. S jedne strane se grade hramovi, a sa druge pogubljuju duše. Došlo se već i do javnog poruganja pravoslavnih svetinja. Takođe vi mnogo govorite o Krstu Hristovom, a u Sv. Pismu stoji: „Utešite, utešite ljude Moje“. Pa, utešite nas, jer je mnogo toga postalo suviše nepodnošljivo.
 
T. Okun, g. Irkutsk
 
Krst Hristov i jeste najviša uteha i u njemu je jedino pobeda nad svakim toržestvom zla. Reči Crkve i reči sveštenika uvek su krsne i uvek su o Krstu, koji je judejima (i svima koji traže spoljašnja čuda) – sablazan, a jelinima (i onima koji traže spoljašnju mudrost) – bezumlje(1 Kor. 1,23). Što se više umnožava zlo u svetu i što se više približava Drugi dolazak Hristov sve se jasnije pred nama uzdiže Krst, da bismo mi radosno učestvovali u onome što savršava Gospod za nas.
Neka nas nikakvo zlo ne plaši – to je najglavnije što treba da shvatimo. Šta god da se desi – „to je od Mene bilo“, kaže Gospod preko prep. Serafima Virickog. Ovih reči treba da se uvek sećamo.
Gde se umnožava greh u svetu, tamo obiluje i blagodat. Sam Bog teši tako kadkad svojom blagodaću, kako niko ne može utešiti. Mislim, da mnogi od nas, ako ne većina, znaju kako milostiv biva Gospod prema onima koji žive odlučnošću da ne ustupe ni u čemu zlu. I što su veće nevolje, to je i On milostiviji.
A Gospod nas pita jesmo li spremni da ispunimo ono što smo mu obećali u času blagodati. On ima razloga da nas ovo pita, jer se danas više nego ikad Krst javlja preporečnim znakom. Danas se antihristove sluge ustremljuju protiv Krsta sa većom mržnjom od imperatora Adrijana, koji je gradio idolišta na Golgoti, ili od boljševika koji su rušili hramove i krstove sa kupola.
Njihov cilj danas je da obesvete Krst i učine ga beznačajnim. Mi često govorimo da je jedna od glavnih crta našeg vremena – da so gubi ukus, t. j. obesmišljavanje smisla a to znači pre svega ukidanje Krsta kao znamenja našeg spasenja. I za njih je važnije od svega da iščupaju ovu riznicu iz srca onih koji znaju za blagodat i znaju da je Hristos vaskrsao i ispunjeni odlučnošću idu za Hristom. Đavolu je nužno da bar većina skine svoje krstiće sa vrata i pre svega da „prelesti, ako je moguće i izabrane“.
Zato svaki, kome je po milosti Božijoj bilo dato da okusi večni život, treba da bude spreman na osobena iskušenja i nevolje, znajući da je Bog već pobedio. I jedinstveni smisao našeg života, svih naših iskušenja i nevolja je u tome da Njegovim i našim Krstom uđemo u radost Gospoda svojeg, u Hristovu pashalnu pobedu. Đavo zna, a i mi treba mnogo bolje da znamo da bez Krsta ne može biti vaskrsenja. Svaki verujući, koji hoće da bude svedokom Hristovim, neće biti ostavljen od Gospoda nikada.

Jedan komentar

  1. Branko Milošević

    Kakav nesuvisli odgovor. Zbog jezuitskog duha u visokim slojevima društva i crkvenim velikodostojnicima Poslat je ovaj sveti čovek. Toliku mržnju koju pokazuju komunisti, zapadni liberalisti i ekumenisti i toliki sklad u mišljenju zapanjuje i osvešćuje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *