NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
TREBA LI PODRŽAVATI SVAKU VLAST?
 
U sovjetsko doba, a naročito za vreme Staljina, stvorena je moćna imperija. Sa perestrojkom, posle jeljcinovskog Vjelovežkog sporazuma nastupio je strašni raspad – i to ne samo u državnoj sferi, već i u svim oblastima našeg života. I evo sada kao da započinje jačanje države. Reč „patriotizam“ prestala je da bude predmetom podsmeha. Moje razmišljanje se svodi na rasuđivanje sv. Otaca, na koje se i Vi često pozivate: zakonska državna vlast, t.j. čvrsta državnost, predstavlja faktor koji „zadržava“ dolazak „čoveka bezakonja“. Znači li to da mi treba da podržavamo jačanje svake državnosti?
 
M. Davidov, G. Moskva
 
Odgovor: Kod sv. Otaca je ovde reč o zakonskoj državnoj vlasti koja učvršćuje vlast zakona. No, postoji i takva državnost, čija je vrednost ravna patriotizmu Sodoma. Država se u izvornom smislu ne može zamisliti van veze sa pravnim načelima, bez kojih se ona ničim ne razlikuje od „razbojničke družine“.
„U odsustvu pravednosti“ piše blaženi Avgustin u knjizi „O gradu Božijem“ šta je država, ako ne prosta razbojnička banda i šta je onda razbojnička družina, ako ne država? I razbojnici predstavljaju društvo(zajednicu) ljudi, koji se rukovode načelima i koji su povezani uzajamnom saglasnošću(sporazumom) u deljenju dobiti po utvrđenom zakonu. Kada takva družina dostigne takve razmere, da zahvata(osvaja) gradove i potčinjava svojoj vlasti narod, tada i javno (otvoreno) dobija naziv države“.
 
„Ruski Dom“,
2/2005. z

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *