NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
O SABLAZNITELJIMA
 
Hristos kaže: „Teško vama književnicima i farisejima“ i „vama zakonici, Bludnici i fariseji idu ispred vas u Carstvo Nebesko“. On nigde ne govori: „Teško vama bludnici i razbojnici“, a vi sve vreme razobličavate bludnike i razbojnike. Zašto je to tako?
 
N. S, g. Moskva
 
Odgovor: Zar, po Vašem, Hristos odobrava razvrat i ne želi da mi čitamo Sveto Pismo i ispunjavamo Zakon Božiji? Teško onim „književnicima i zakonicima“ koji samo čitaju reč Božiju, no ne žele da ispune napisano.
Da, napred idu bludnici i razbojnici koji se kaju i menjaju svoj život i spolja i iznutra tako da im se otkriva Carstvo Nebesko. A gde o pokajanju nema ni reči, gde se greh utvrđuje kao norma – tamo je slobodno i svesno biranje zanavek ne Carstva Nebeskog, već carstva sataninog ada.
Naročito se ovo odnosi na one koji greše, već se staraju da i druge uvuku u greh. Setite se reči Hristovih: „A koji sablazni jednoga od ovih malih koji vjeruju u mene, bolje bi im bilo da se objesi kamen vodenični o vrat njegov, i da potone u dubinu morsku“ (Mt. 18,6). Za Hrista nema većeg neprijatelja od sablaznitelja. Na kraju krajeva, obični grešnici su, kako kažu sveti oci, neposlušna deca koja rđavo ispunjavaju svoju dužnost. A sablaznitelj je onaj koji vuče druge u greh – neprijatelj Hrista po prvenstvu. Može se suditi o mržnji Hristovoj prema sablazniteljima, po onoj meri ljubavi koju Onima prema ljudskim dušama i po onome što On čini radi njihovog spasenja i po radosti koju On ima čak i zbog jednog pokajanog grešnika.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *