NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
O ISMEVANJU ISTINE
 
Kako se vi odnosite prema Kjerkegorovim rečima: „Kada bi Hristos došao u naše vreme, ne bi Ga osudili na smrt, već bi Ga prosto ismejali“?
 
N. Zajcev, G. Moskva
 
Odgovor: Zapovesti blaženstava koje se proiznose na bogosluženjima, svakodnevno nas podsećaju na takve perspektive mučeništva. Blaženi izgnani pravde radi“, „Blaženi ste kada vas vređaju i gone Mene radi“.
Gospod govori o mučenicima istine. Razume se, svaki mučenik je svedok Istine, Koja je Sam Hristos i Crkve, od koje je on primio svoju hrišćansku veru. No i pored predavanja na mučenja i smrt za Hrista i Njegovu Crkvu, Njegovi gonitelji nadahnuti đavolom ne libe se ni od kakve laži i klevete. Istina će se nazivati lažju, jer ne samo da će“ vas vređati i svakojake nepravde pričati o Meni „, nego će vas prinuđavati da se odreknete samih sebe i pri tome izjavljivati da „ne postoje nikakva gonjenja Crkve“.
Ovo ismejavanje istine je karakteristična crta poslednjih vremena. Bilo je vremena kada su mučenici umirali svedočeći prinarodno o slavi Hristovoj(ovaj izraz se može naći u svim martirologijama).
Mi znamo kako ideologije XX i XXI veka unižavaju čoveka, da bi poništile istinu. Krajnje poniženje mučenika sastoji se u tome, da se liše mogućnosti svedočenja. Oni ne mogu svedočiti nikome ni o čemu i smisao njihove smrti je sakriven od sveta i javljen Bogom.
„Ako bi Hristos došao u naše vreme“ – navodite Vi, Kjerkegorove reči – „Njega ne bi predali na smrt, već bi Ga prosto ismejali“.
Poznate su reči Staljinove (a slične su i kod Hitlera): „Ne činite od njih mučenike“. Hitler je govorio: „Neke ja radije ne činim mučenicima. Dovoljno mi je da ih istaknem kao grube prestupnike. Ja skidam sa njih masku pristojnosti i ako se to ne pokaže dovoljnim, ja ih činim pred svima smešnim i ništavnim“. Iza ovih deklaracija nemoguće je ne čuti glas Ničea, omiljenog Hitlerovog pisca, koji se u svojem „antihristu“ ovako obraća „bogoslovima“, tj. verujućim u Hrista: „Zar vi mislite, da ćemo vam dozvoliti da postanete mučenici za vašu laž?“. Ovde govori sam đavo, predstavljajući istinu lažju, a mučenika – prestupnikom.
Međutim, otac laži, klevetnik ne prestaje da bude čovekoubicom. Jedno nikako ne isključuje drugo. I iza bujica njegove prljavštine proliće se nove reke mučeničke krvi. Vrag roda ljudskog ne prestaje da upotrebljava sva njemu raspoloživa sredstva.
Tako su pokušavali da ubiju smehom religiju, štampajući humorističke žurnale „Bezbožnik“, „Antireligioznik“. A danas – „MK“, „Megalopolisekspres“ i dr., koji se ne mogu ni prebrojati.
Tako su ubistvo svetih Carskih mučenika pratile najgnusnije klevete i izrugivanja ne samo pre, nego i posle revolucije. A i danas, već posle zvanične kanonizacije sa još većom mržnjom i oštrinom istupa, po slovu sv. pravednog Jovana Kronštatskog, ona „poznata publika“. Neka niko ne sumnja da će televizijska tehnika koju smo mi nadzirali nedavno, uoči tzv. predsedničkih izbora, biti iskorišćena sa svom đavolskom moći protiv nas.
Ovim krajnjim stradanjima, saglasno Jevanđelju, otkriva se za mučenike blaženstvo Carstva Hristovog. Sukob između istine i laži završiće se sudskim procesima: nad svedocima istine. Nastupa vreme, kada će Jevanđelje Hristovo i pravda Njegova predstati pred sudom ćesarevim i sudom sveta.
 
„Ruski Dom“
bp. 9/2004. g.

Jedan komentar

  1. Branko Milošević

    Kakav nesuvisli odgovor. Zbog jezuitskog duha u visokim slojevima društva i crkvenim velikodostojnicima Poslat je ovaj sveti čovek. Toliku mržnju koju pokazuju komunisti, zapadni liberalisti i ekumenisti i toliki sklad u mišljenju zapanjuje i osvešćuje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *