NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
ZAŠTO SE BOGORODICA VIŠE NE ZAUZIMA ZA NAS?
 
Godine 1380-te, na dan Rođenja Bogorodičnog, bila je Kulikovska bitka. Pobedu u njoj, pravoslavni pripisuju zastupništvu Božije Majke. A zašto se Ona danas ne zastupa za nas, kada nam je Njena pomoć potrebnija više nego ikada? Ili je Božija Majka postala drugačija? Ili se izmenio Njen odnos prema nama? Zar nije rečeno u Svetom Pismu: „Hristos je isti juče, danas i vo vjek vjeki“.
 
N. Glukarjov, G. Serijev Posad
 
Odgovor: Da, događaj, koga se sećamo na praznik Rođenja Bogorodičnog – Kulikovska bitka, koji je rešio sudbinu (tadašnje) Rusije – savršen je pod Njenim pokrovom. Na dan kada su se mnogobrojne tatarske horde već približile samoj Moskvi, blagoslovom prepodobnog Sergija i po daru Božije Majke bila je ostvarena pobeda kojom je učinjen kraj dugom igu nad našim otačastvom. Naši vrazi su pričali da su nad poljem bitke videli nekakvu strašnu Ženu koja je sijala divnom svetlošću i molila se za rusko vojinstvo.
Tako je uvek bilo u toku naše istorije. U svim odlučujućim događajima Bogorodica se zauzimala za ruski pravoslavni narod i naše otačastvo. O tome svedoče bezbrojne čudotvorne ikone: Vladimirska, Kazanska, Jaroslavska, Fjodorovska i druge, povezane sa istorijskom sudbinom našeg naroda. Kuda su sada otišla ta čudesa, kada je nad nama drugi igo, nesravnjiv sa tatarsko – mongolskim? Čudesa su otišla onde, odakle i dolaze – na nebo. A zbog toga što se nebo sakrilo od našeg pogleda, zaustavilo se i čudesno zastupništvo. No, Božija Majka i Njena ljubav ne mogu se porediti sa našim neverstvom, izdajstvom i malodušjem. Ona ne prestaje da moli Boga za nas. I zato sada dolaze nesreće na našu zemlju, da bi nam se ponovo približilo nebo u novim iskušenjima i da bismo se mi sami njemu ustremili.
Mnogo je nesreća danas u našem otačastvu, a opasnije od svega je uninije koje je zahvatilo mnoge. Uninije je od toga – što nema nikakve vidljive nade. Oni lažni proroci koji su nam govorili da sve ide dobro i da je svuda procvat, danas su umukli. Oni ne mogu da ne priznaju da nastupa potpuni krah. Međutim i dalje nastavljaju da grade nove ekonomske programe u zemlji opljačkanoj inostranim i domaćim lupežima.
A Crkva danas svedoči da nikakvi trudovi ne pomažu, zato što Bog ne pomaže. I presveta Bogorodica ne zauzima se za našu zemlju, zato što ravnodušno i spokojno prihvatamo program satanskog razvraćivanja naše dece. I nemamo se čemu nadati, dok ovo traje.
Kada je otvorena dečija prostitucija i narkomanija, to nas očekuje još strašnije, mada šta još može biti strašnije od ovoga? Dok škola, štampa i televizija predaju dušu našeg naroda svemu niskome, prljavome i sramnome, umesto da mu po dugu svog služenja otkrivaju visoko, ako ne i sveto – nema nikakve nade na preporod, a time ni na ekonomski boljitak.
Šta se dešava sa našom decom? Deca smetaju odraslima da žive a deca se i ubijaju pre nego što dođu na svet. Kako da se ovoga ne setimo na dan rođenja Bogorodičinog! No, deca smetaju i kada se rode. Koliko je samo besprizornih (po službenoj statistici njih je nekoliko miliona) i kako je strašno razvraćivanje dece! Njih nekoliko miliona ne idu u školu. No, ako bude prihvaćen program „seksualno prosvećivanje“, obuka u nauci razvrata, to će jedina propoved sa kojom Crkva treba da istupa, biti ne dajte decu u školu. Jer kakva je korist čoveku, ako sve sazna na svetu i čitav svet zadobije, a duši svojoj naudi (Mt. 16, 26)?
Kao na odbranu otačastva od opasnosti – strašnijoj od one koja je pretila na Kulikovom polju – priziva Crkva da svi ustanu protiv razvraćivanja. Kukavice i izdajnici su oni koji ravnodušno posmatraju na ono što se danas događa sa našom decom i sa dušom našeg naroda. Da, uistinu, naši neprijatelji ne žele nikakvih milijardi, samo da ne dopuste preporod Rusije. Oni i ne žale nikakve milijarde, samo da poseju svuda satansko razvraćivanje.
Pamtimo, da boreći se sa razvraćivanjem, mi se borimo protiv samoga satane koji danas istupa otvoreno. Na nebu je nevidljiva borba Anđela koji vojuju za nas protiv nečistih sila – u vreme kada se mi borimo na zemlji. Svaki na svome mestu i svi zajedno protiv satanskog nasilja a za naše otačastvo.
A Majku Božiju ćemo moliti za najglavniji dar, danas najneophodniji od svih – dar hrabrosti. Ona nam govori da se hrabrost daje onoj duši koja je ispunjena čistotom i smirenjem, i koja ljubi Gospoda. Gde je greh i razvraćivanje, tamo je uninije i nemoć. Odbacimo svaku malodušnost i samoopravdavanje, u svetli dan Roždestva Bogorodičinog, požurimo u zaštitu našeg otačastva, ukrepljujući jedni druge, uzdajući se u milost Božiju, na pokrov Prečiste, Koja je nekada na dan Svojeg rođenja, podarila tako divan dar Rusiji – polje Kulikovsko sa pobedom, okrenutoj i ka našim danima

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *