NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
SVAKO VREME IMA SVOJE SVETITELJE
 
Posle Vaskrsa i Trojica za mene je najomiljeniji praznik – Ruskih Svetih. Sa nestrpljenjem očekujem kada će on da nastupi. Na taj dan kod nas u hramu tokom jednog sata čitaju njihova imena. Govori se da je za svako vreme karakteristična osobena svetost. Na primer, u XX veku su se najviše proslavili mučenici i ispovednici. Šta Vi mislite, koji je Glavni podvig svetosti za naše vreme?
 
N. A. Prohorova
 
Odgovor:
 
Praznik Ruskih Svetih je uvek vrlo radostan za nas. Mi vidimo da je Crkva živa i da živi. Usred neverja, laži, razvrata i mržnje ovog sveta, usred smrti, sveti se javljaju svedocima života.
Za svako vreme postoje svoji, tome vremenu odgovarajući svetitelji – pored svih svetih, koji se odnose na sva vremena. Ne zato što ih Crkva proizvoljno bira, već zato što nam se Promislom Božijim daje najpotrebnije. Uvek se daje ljubav, no njena projavljivanja su različita. Crkva je proslavljala blagoverne kneževe, onda kada je bilo nužnije od svega ukrepljivanje pravoslavne države. Crkva kao što znamo, proslavlja Carske mučenike, da bi se uvideo značaj državne vlasti i porodice u današnjem svetu.
Crkva proslavlja sabor novomučenika i ispovednika Ruskih, da bi mi uvideli da nastupaju takva vremena, kada čovek – ako hoće da ostane čovekom, dužan je da bude hrišćaninom.
Međutim, sv. mučenici naših dana su pre svega, mučenici celomudrija i čistote, ispovednici protivljenja satanskom nasilju koje se danas čini. Satanizam prelazi u napad. Apostol Petar je nekada govorio:“Spašavajte se od roda ovoga razvraćenoga“ (D.A.2,40). Onda je propadanjem bio zahvaćen neznabožački svet, a sada se razvraćuje hrišćanski svet, odstupivši od Boga. Sada je vreme duhovno mnogo opasnije, negoli za nedavnih komunističkih godina; vaistinu, na naše oči događa se prelaz državnog ateizma ka državnom satanizmu.
Pred našim očima ispunjava se proročanstvo prepodobnog Antonija Velikog o vremenima, kada se govori:“Ti bezumstvuješ, zato što nećeš da učestvuješ u opštem bezumlju, ali ćemo te mi primorati da budeš kao i svi“.Mi svi znamo o podvigu ubijenog jeromonaha Nestora, ubijenog jeromonaha Vasilija i dr. Optinskih ubijenih inoka, ubijenog jeromonaha Grigorija na Altaju, ubijenog jereja Igora u Kabardino-Balkariji, ubijenog vojnika-mučenika Evgenija Rodionova, ubijene Ljudmile Krjukove. Da bi bilo razumljivije o čemu sada govorimo, navešću i druge primere, ne pominjući imena, zato što oni ni izdaleka nisu usamljeni.
Jednog sveštenika na Uralu, banditi „novorusi“ su hteli da primoraju da opeva njihovog druga, takvog istog prestupnika kao što su i oni, ubijenog u kriminalnom obračunu. Vi znate, da crkveni kanoni, koji su Duhom Svetim sastavljeni preko Sv. Otaca, strogo zabranjuju takvo opelo. Sveštenik im je otvoreno rekao o tome. Tada su ga oni posadili u svoj luksuzni auto i odvezli na groblje i pred iskopanom rakom, uperivši u njega pištolje, rekli: „Opevaš li ga dobićeš svojih hiljadu dolara, u protivnom čeka te smrt“. Eto pred kakvim se izborom može danas naći hrišćanin. Ovaj sveštenik, uzdajući se u Božiju pomoć, odlučno je odbio da obavi svešteni obred nad prestupnikom, a banditi su na kraju krajeva odstupili od njega.
Na veliku žalost, mnogi čak i ne shvataju o čemu je reč i ne razmišljajući čine ono što traže od njih. Tako nastaje odstupništvo od vere, izdajstvo Hrista.
Oltarnik moskovskog hrama, koji je došao da poseti svoju ćerku u manastiru, u gluvoj seoskoj provinciji slučajno je bio svedok napada četvorice razbesnelih pijanih huligana na manastir, usred noći. Oni su pevali nepristojne pesme, ne ustežući se ni od najgnusnijih psovki. A ovaj čovek se nije bojao da sam izađe pred njih. Pokušao je da ih zaustavi i bio žestoko isprebijan.
Zar da se ovde ne setimo i samih apostola, koji su se radovali što radi Gospoda primaju rane.
A evo još jednog slučaja, najznačajnijeg od svega što bih ovde hteo da kažem. Pričali su mi o devojci hrišćanki, koja je radije htela da bude ubijena, negoli da popusti onome koji ju je primoravao da čini sramne stvari. Ovo je podvig mučeništva, podvig svetosti, koji mi danas moramo postaviti iznad svih, naporedo sa podvigom vojnika-mučenika Evgenija, koji nije skinuo krst, iako su ga čečenski banditi tokom tri meseca primoravali na to, žestokim mučenjem.
Mi vidimo, da se u svetu u kome živimo, sve češće kao u fašističkim konc-lagerima, sve čini da se opovrgne vera – vera u Boga i vera u čoveka. Tamo gde se danas čini nasilje nad čovekom – upravo je tamo sada Golgota Crkve. Svet stvara ad, ali niko i ništa ne može sprečiti, da usred toga ada bude prisustvo „vo ad Krestom Sošedšego i sa sobom vse Voskresivšego“.
Gospod nam otkriva zapovest Božiju, tajnu Svoje Golgote. I dokazom ovoga javlja se Božanska liturgija koju služimo. Pre nego što primimo sv. tajne, Telo Hristovo mi treba da budemo spremni, govori nam sv. Crkva, prineti na žrtvu svoje telo i pridati prostoj zapovesti večni Božanski i ljudski smisao. Ne odstupati ni pred kakvom silom, već se ako je to nužno svesno prineti na žrtvu Gospodu.
U Jevanđelju, koje je posvećeno svim svetim, mi slušamo o blaženstvima. Između njih trebalo bi istaknuti zapovest „Blaženi čisti srcem“, zato što su u njoj sjedinjene sve ostale zapovesti. Istinsko hrišćanstvo – to je život na onoj dubini, gde je čistota srca. I naša molitva „gore imajmo srca“ – danas treba da bude ispunjenja upravo ovom revnošću za čistotu naših duša i tela, kroz protivljenje Vavilonu, koji nas danas okružuje u svetu i onoj prljavštini, onoj nečistoti koja je u njemu.
U našem svetu, mi treba pre svega da čuvamo oči od nečistote, od gledanja svakojakih tv-programa i od onoga što nam prosto predlaže ulica. I pamtiti da podvig devstvenosti, celomudrija o kojem prep. Serafim Sarovski govorio kao o najvišem podvigu, u naše dane zadobija osobenu lepotu. I uistinu devstvenici ljudi koji čuvaju celomudrije – žive u onoj nemoći, u kojoj je odricanje od svojih sila, i davanje sebe svecelo Gospodu i Crkvi radi služenja njoj, tako da se njihov život ustrojava blagodaću Božijom u zajednici sa svim svetim.
Mi kažemo da je Rusija, možda najdivnija zemlja na svetu posle Sv. Zemlje, zato što je ona napojena krvlju tolikih mučenika. A danas ona postaje najosramoćenijom zemljom, zato što je u njoj nečuveno toržestvo greha. Kako slavi naša Crkva sv. mučenike i kako mi doživljavamo naše opštenje sa njima?
Jedan sveštenik je u godinama nedavnih gonjenja pisao iz konclogora:“Mnogi od nas boje se mučeništva. Neka znaju, da Bog nikada ne daje iskušenja iznad snaga. Uvek je veća blagodat i sila Duha Svetoga, ma kakva bila iskušenja“.
Mi vidimo šta se danas događa u svetu. Je li potrebno još jedno pokoljenje mučenika da bi se rodilo novo pokoljenje, koje bi tek shvatilo šta znači živeti u čistoti i po pravdi, i da bi mogla da se preporodi Rusija?
Niko ne može biti sigurnim da Bog neće baš njega prizvati na ovo blaženstvo. U jevanđelskim blaženstvima, mučeništvo je najviši stupanj ushođenja ka Bogu. No, neka svako živi kao da ga Gospod priprema za to. Život svakog tvojeg dana neka bude prinos Gospodu, davanje sebe Njemu. Usred jarosne savremene satanske ideologije Sodoma, gde više nego ikada prisustvuje čovekoubica, Crkva nas pita jesmo li spremni da sa potpunom uverenošću i svešću ponovimo reči naših blagoslovenih mučenika, svih svetih:“Mi ćemo radije umreti za Hrista, nego se odreći od Njega“. I ne mora se obavezno prolivati krv, kao što je to učinila gorepomenuta devojka(ubijena zbog čuvanja svojeg celomudrija), ali je potrebno čitavim svojim životom svedočiti vernost zapovestima Hristovim i pokazati da smo mi uistinu svedoci Njegove pobede.
 
Iz knjige Poslednje oružje,
prot. Aleksandra Šargunova
(rođ. 1951. god.)

Jedan komentar

  1. Branko Milošević

    Kakav nesuvisli odgovor. Zbog jezuitskog duha u visokim slojevima društva i crkvenim velikodostojnicima Poslat je ovaj sveti čovek. Toliku mržnju koju pokazuju komunisti, zapadni liberalisti i ekumenisti i toliki sklad u mišljenju zapanjuje i osvešćuje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *