NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
PROTOJEREJ ALEKSANDAR ŠARGUNOV, ŽIVI SVEDOK PRAVOSLAVLJA
 
Protojereja Aleksandara Šargunova sreo sam 1997. g, kada sam sa g. Slavkom Živkovićem, tadašnjim urednikom Radio Svetigore, otišao u Moskvu da bismo nabavili audio materijal i napravili razgovore sa uglednim delatnicima pravoslavne Moskve. Za protu Šargunova već sam čuo i njegove tekstove čitao. Ovaj smeli čovek bio je na čelu Komiteta za moralni preporod Otadžbine, koji se oglašavao uvek kad je trebalo reći reč u odbranu duhovnih i moralnih vrednosti u današnjoj Rusiji, koja posrće pod teretom bezakonja i greha tzv. „tranzicije“ od bezbožnog komunizma ka bezbožnom kapitalizmu. Komitet je izdavao zbornike pod naslovom „Antihrist u Moskvi“, budeći javnu svest i odgovornost o najaktuelnijim pitanjima. Prota Šargunov se svojevremeno angažovao objavljujući istinu o streljanju Belog doma od strane jeljcinovaca 1993, kada je pogažena narodna volja da bi oligarsi zemlju mogli da vode dalje i dublje u ponor. Takođe, ovaj veliki ruski duhovnik naših dana mnogo je uradio na sabiranju i objavljivanju čuda Božjih učinjenih preko Svetih Carskih Mučenika. Sa svih strana je skupio primere njihovog zastupništva i izdao knjige o tome, što je veoma doprinelo kanonizaciji objavljenoj na Sv. Arhijerejskom Saboru Ruske Crkve 2000. godine.
Otac Aleksandar je i veliki prijatelj srbskog stradalnog roda – u njegovom hramu Sv. Nikolaja „v Pižah“ redovno su se molili za spasenje Srbstva pod udarima Novog svetskog poretka.
Kad smo se sreli 1997. g, pred nama je bio mudar i molitven čovek pronicljivog pogleda, koji nas je primio sa iskrenom ljubavlju pravoslavnog pastira. Kratak razgovor je bio ispunjen uzajamnim razumevanjem – kao da se oduvek znamo.
Knjiga članaka koju čitalac drži u ruci, objavljenih uglavnom u pravoslavno patriotskom časopisu „Ruski dom“ u kome je prota stalni saradnik, ima za cilj da čitaocu pomogne da se razabere u apokaliptičkom dobu u kome živimo, i da mu pomogne da očuva svetu revnost, ali rastvorenu sveštenom revnošću.
Kako živeti i spasavati se u svetu koji ratuje protiv Hrista – to su pitanja na koja ova knjiga odgovara.
Neka bi Bog dao da ovo delo svakom čitaocu bude na korist i spasenje duše.
 
V. Dimitrijević
Na Sv. Marka Tračeskog
2005. godine.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *