NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
BESEDA NA DAN PREPODOBNOG SERAFIMA, SAROVSKOG ČUDOTVORCA
 
Prepodobni Serafim Sarovski – radost naša i sunce Crkve naše. Kao što se on preobrazio, podobno Spasitelju na Tavoru, besedeći na ruskoj zasneženoj poljani sa Nikolajem Motovilovim, tako je on i danas okrenut likom te iste ljubavi prema svima nama.
Proročko služenje prepodobnog Serafima povezano je sa poslednjim sudbinskim događajima u Rusiji. Iz njegovih mnogobrojnih prororočkih darova nemoguće je ne izdvojiti tri glavna:
„Takve će žalosti doći na našu zemlju[1] da ih može utešiti samo Pasha“. Samo takav Svetitelj, samo takva Crkva može uvek kazati umirućem od žalosti čoveku: „Radosti moja, Hristos vaskrse“! Usred đavolje ohladnelosti i odsustva ljubavi, reči „radosti moja“, kao glavnu istinu, može izreći samo onaj, kod koga je u srcu neprestana Pasha.
Drugi njegov proročki dar je – izabraništvo Božije Majke. Dvanaest puta se njemu javljala presveta Bogorodica. Nikome od svetih nije bila projavljena ovakva milost – on izabranik Njen vozljubljeni, da bi prorokovao da se poslednje spasenje (kada se čini da nema više nade) daje zastupništvom Božije Majke i da Rusija nije uzalud bila domom Presvete Bogorodice.
Treći proročki dar Prepodobnog je u tome što je on pokazao silu Pravoslavlja. Svi se mi sećamo njegovih strašnih predskazanja: Doći će vreme, kada će arhijereji i druga duhovna lica Rusije odstupiti od čistote Pravoslavlja i učiti naukama i zapovestima ljudskim, no molitvama svetih (njegovim molitvama i spremnošću da siđe u ad za odstupnike, znajući šta je ad i kako su gnusni besovi; i znajući šta znači biti lišenim Hristove ljubavi) Bog će pomilovati Rusiju zbog Pravoslavlja.
Naročito mesto među ovim proročanstvima pripada predskazanju o budućem Caru mučeniku. „Cara koji mene bude proslavio, ja ću proslaviti“.
Ovo se počelo ispunjavati 1903. godine, pri proslavljenju prepodobnog Serafima, kada je Car zapisao: „Odmah proslaviti“. Sećamo li se predskazanja Prepodobnog, da će biti veliko toržestvo i radost kada carska porodica dođe i kada usred leta zapevaju Pashu; predskazanje koje se završava zabrinutošću zbog nadolazećih iskušenja na Rusiju: „A šta će posle biti – Anđeli neće moći primiti sve duše“. Carska porodica je doista posetila Sarov i Divjejevo na dan otkrivenja moštiju Prepodobnog, a narod je pevao sa velikom radošću Pashu. I drugi deo predskazanja ubrzo je postao stvarnošću.
No, da li se već ispunilo sve što je prorekao Prepodobni? Proslavljenje Gospodom Cara – strastoterpca Nikolaja Aleksandroviča kroz mučenički kraj, očigledno mora se zapečatiti i crkvenim proslavljenjem[2]. Pored toga, mi znamo iz Sv. Pisma da proročanstva često imaju više ispunjenja – tj. ono što se obistinjuje može se produžavati kroz nove etape istorije. Drugo obretenje moštiju prepodobnog Serafima, 1991. godine, kada je pravoslavna Rusija usred leta pevala Pashu – nije li nam i tada bila data uteha uoči novih nevolja za koje je prepodobni Serafim govorio da anđeli neće moći primiti sve duše? Ili će se ove reči u svojoj punoći raskriti posle naše kanonizacije Cara, molitvama Sv. Serafima – pred kraj sveta, kada nastupi kratak procvat Pravoslavlja i Rusije? Sudbina otačstva našeg povezana je sa proslavljenjem Carskih mučenika i sa molitvenim zastupništvom prepodobnog Serafima. Dok mi ne proslavimo Cara, dok Rusija ne zasluži ovo proslavljenje svojim pokajanjem, mi ćemo se obraćati novomučenicima našim, zato što je mučeništvo našeg Cara nemoguće odvojiti od mučeništva čitavog pravoslavnog naroda, i takođe uznositi molitve prepodobnom Serafimu; da bi oni izmolili kod Gospoda ovaj dar.
Do sada smo govorili o proročanstvima prepodobnog Serafima, poznatih skoro svima. U zaključku kao potvrdu svega kazanoga, navodimo blagodatno otkrivenje o. Mitrofana Srebrjanskog, duhovnika prepodobne mučenice velike kneginje Jelisavete Fjodorovne (sestre Caričine) iz njegovog dnevnika još nigde neobjavljenog. Pred početak februarske revolucije, o. Mitrofan je pred zoru sanjao san koji ga je silno zabrinuo, te je zamolio da pozovu u oltar m. Jelisavetu. Evo njihovog razgovora:
Matuška, ja sam silno potrešen snom koji sam rano jutros usnio, te ne mogu odmah početi služenje Liturgije. Može biti da ću se unekoliko umiriti kada Vam ga ispričam. Video sam u snu četiri slike koje su smenjivale jedna drugu. Na prvoj je bila crkva u plamenu, koja je gorela i rušila se. Na drugoj slici video sam u posmrtnom ramu Vašu sestru, Caricu Aleksandru; no, zatim sa ivice toga rama počeli su klijati izdanci i beli ljiljani koji su pokrili Caričin lik. Potom sam na trećoj slici video Arhangela Mihaila sa ognjenim mačem u ruci. Ovu sliku smenila je pojava prepodobnog Serafima, kako se moli na kamenu.
Saslušavši ga pažljivo, mati Jelisaveta je kazala:
Vi ste videli, baćuška, san; a ja ću Vam ga protumačiti. U blisko vreme nastupiće događaji od kojih će naša Ruska Crkva mnogo postradati. Na drugoj slici je portret moje sestre; beli ljiljani koji potom pokrivaju njen lik, govore o tome da će se njen život završiti mučenički. Treća slika, Arhangel Mihaj lo sa ognjenim mačem govori da Rusiju očekuju velike nesreće. Četvrta slikaobećava Rusiji naročitu molitvenu zaštitu prepodobnog Serafima.
Kao što se hiljadu dana i noći molio prepodobni Serafim na kamenu: „Bože, milostiv budi meni grešnome!“, tako se on i sada moli za svakoga od nas, za svu našu Rusiju.
I ponovo se sjedinjuje njegova svetost sa sudbinom čitave Rusije, otkrivajući nam nove dubine njegovih reči:
„Radosti moja, spasi se sam i hiljade oko tebe spašće ce“.
 


 
NAIOIANA:

  1. Mi vidimo da su došle, protojerej A. Š.
  2. Car je kanonizovan 20. avgusta 2000. godine, pri hramu Hrista Spasitelja prim.prev.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *