NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
SVETOST SE NE MOŽE IZMIŠLJATI
 
Zašto ste Vi protiv proslavljenja Grigorija Raspućina? Šta ima loše u tome da se u Rusiji pojavi još jedan zastupnik, molitvenik i čudotvorac?
 
E. Rižev, G. Sankt-Peterburg
 
Odgovor:
 
Svetost se ne stvara po našem htenju – nje ili ima ili je nema. Moguće je samo svedočiti o njoj kao činjenici – kao što je to bilo pri kanonizaciji Carske porodice.
No, biva pokušaja da se svetost izmišlja – povodeći se za nekakvim spoljašnjim priznacima. Na primer, neko se licemerno predstavlja naročito pobožnim ili započinje svojevoljno da jurodivstvuje. Pri tome je on kao „okrečeni grob“ – spolja je sve čisto, a unutra je svaka nečistota. Drugi se prave da su im otkrivene posebne tajne Božije i čak štampaju knjige o tome, a u stvarnosti ništa im nije otkriveno, već su po sredi samo sopstvene izmišljotine i častoljublje.
Na žalost, ovakvi primeri nisu retkost. O ovome govori i reč Božija: „Teško ludijem prorocima koji idu za svojim duhom a ništa nijesu viđeli!… vide taštinu i predskazuju laž, pa govore: „Gospod je rekao“, a Gospod ih nije poslao“ (Jez. 16, 36). Ovo se odnosi na mnoge samovoljne sastavljače brošura i listova.
Upravo ovo treba reći povodom pokreta za kanonizaciju Raspućina – „Gospod ih nije poslao“. Oni nazivaju svetim čoveka koji nije bio svetac. Crno pokušavaju da nazovu belim. I obratno.

Jedan komentar

  1. Branko Milošević

    Kakav nesuvisli odgovor. Zbog jezuitskog duha u visokim slojevima društva i crkvenim velikodostojnicima Poslat je ovaj sveti čovek. Toliku mržnju koju pokazuju komunisti, zapadni liberalisti i ekumenisti i toliki sklad u mišljenju zapanjuje i osvešćuje.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *