NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
SVETOST SE NE MOŽE IZMIŠLJATI
 
Zašto ste Vi protiv proslavljenja Grigorija Raspućina? Šta ima loše u tome da se u Rusiji pojavi još jedan zastupnik, molitvenik i čudotvorac?
 
E. Rižev, G. Sankt-Peterburg
 
Odgovor:
 
Svetost se ne stvara po našem htenju – nje ili ima ili je nema. Moguće je samo svedočiti o njoj kao činjenici – kao što je to bilo pri kanonizaciji Carske porodice.
No, biva pokušaja da se svetost izmišlja – povodeći se za nekakvim spoljašnjim priznacima. Na primer, neko se licemerno predstavlja naročito pobožnim ili započinje svojevoljno da jurodivstvuje. Pri tome je on kao „okrečeni grob“ – spolja je sve čisto, a unutra je svaka nečistota. Drugi se prave da su im otkrivene posebne tajne Božije i čak štampaju knjige o tome, a u stvarnosti ništa im nije otkriveno, već su po sredi samo sopstvene izmišljotine i častoljublje.
Na žalost, ovakvi primeri nisu retkost. O ovome govori i reč Božija: „Teško ludijem prorocima koji idu za svojim duhom a ništa nijesu viđeli!… vide taštinu i predskazuju laž, pa govore: „Gospod je rekao“, a Gospod ih nije poslao“ (Jez. 16, 36). Ovo se odnosi na mnoge samovoljne sastavljače brošura i listova.
Upravo ovo treba reći povodom pokreta za kanonizaciju Raspućina – „Gospod ih nije poslao“. Oni nazivaju svetim čoveka koji nije bio svetac. Crno pokušavaju da nazovu belim. I obratno.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *