НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Књиге и изабрани чланци » НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ

 

НИЧЕГ ВЕЛИКОГ НЕ БИВА БЕЗ ЖРТВЕ
 

 
СВЕТОСТ СЕ НЕ МОЖЕ ИЗМИШЉАТИ
 
Зашто сте Ви против прослављења Григорија Распућина? Шта има лоше у томе да се у Русији појави још један заступник, молитвеник и чудотворац?
 
Е. Рижев, Г. Санкт-Петербург
 
Одговор:
 
Светост се не ствара по нашем хтењу – ње или има или је нема. Могуће је само сведочити о њој као чињеници – као што је то било при канонизацији Царске породице.
Но, бива покушаја да се светост измишља – поводећи се за некаквим спољашњим признацима. На пример, неко се лицемерно представља нарочито побожним или започиње својевољно да јуродивствује. При томе је он као „окречени гроб“ – споља је све чисто, а унутра је свака нечистота. Други се праве да су им откривене посебне тајне Божије и чак штампају књиге о томе, а у стварности ништа им није откривено, већ су по среди само сопствене измишљотине и частољубље.
На жалост, овакви примери нису реткост. О овоме говори и реч Божија: „Тешко лудијем пророцима који иду за својим духом а ништа нијесу виђели!… виде таштину и предсказују лаж, па говоре: „Господ је рекао“, а Господ их није послао“ (Јез. 16, 36). Ово се односи на многе самовољне састављаче брошура и листова.
Управо ово треба рећи поводом покрета за канонизацију Распућина – „Господ их није послао“. Они називају светим човека који није био светац. Црно покушавају да назову белим. И обратно.

Један коментар

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *