NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Knjige i izabrani članci » NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE

 

NIČEG VELIKOG NE BIVA BEZ ŽRTVE
 

 
LAŽ POMEŠANA SA ISTINOM
 
Kada poštovaoci Raspućina ne uspevaju da opovrgnu izvesne dokumente koji svedoče o njegovom nemoralnom ponašanju – najavljuju se novi argumenti. Govori se na primer da je on imao dvojnike koji su pred očima drugih činili Grehe, a sam Raspućin je bio čist od svega toga.
 
M. Jefremov, G. Moskva
 
Odgovor:
 
Rasudite sami koliko je to ubedljivo. Raspućin je živeo na određenoj (poznatoj) adresi, a pratilo ga je obezbeđenje. Koga je ono pratilo u dvor – samog Raspućina ili je on započinjao da se udvaja?
Stvar nije u tome da je Raspućin imao dvojnike, već u tome da je on bio dvoličan. Svojim blagočestivim licem on je bio okrenut Carskoj porodici, a bestidnom njuškom prema narodu. Nešto slično njegovi poštovaoci pokušavaju da učine i danas.
On je bio blagočestiv, ali je pao. A onda je počeo da traži opravdanje svojeg pada. O tome ukazuje njegovo svojevrsno blagoslovlje: „Ako ne zgrešiš, nećeš se ni pokajati“. Raspućin ne govori da se ne treba kajati. On kaže da greh nije strašan, i da samo grešeći čovek može upoznati sebe i milost Božiju.
Nesumnjivo je da je ovakvo rasuđivanje – most koji sjedinjuje sa drevnim rušiocima Crkve, jer ova jeres nije nova. No, upravo o njoj Sv. oci govore daće biti neprijateljem Crkve broj 1, i da će se preko nje otvoriti za čitavo čovečanstvo „dubine satanske“ po reči Apokalipse. Ovi jeretici su učili da čovek može biti toliko „duhovan“, da ga greh više neće moći menjati: „kao što se sunce ne prlja prolazeći mesta skverna i kao što zlato ni od kakve prljavštine ne postaje manje zlatnim“. Tako su oni propovedali u drevnoj Crkvi. Oni su izvrtali reči apostola Pavla o tome da „gde se umnožava greh, tamo izobiluje blagodat“ (Rim. 5, 20). Ovo su oni činili na sopstvenu propast kako piše apostol Petar (2 Pet. 3,16) i „upotrebljavali blagodat Božiju za razvrat“, po reči Sv. apostola Jude (1,4).
Najstrašnija je laž pomešana sa istinom. O tome postojano govori reč Božija. Na ovoj smesi zasnivaju se sve jeresi, drevne i nove. Gore od svega je kada čovek naziva sebe verujućim, a ponaša se kao neverujući.

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *