NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAD SE KO UZRUJA, TREBA ODMAH DA USPOSTAVLJA DUŠEVNI MIR
 
Svaki put kad padneš u neki laki greh, pa bilo to i hiljadu puta na dan, ne muči sebe i ne gubi uzalud vreme nego se odmah ponizi i, uvidevši svoju nemoć, obrati se Bogu s nadom i zavapi Mu iz dubine srca: „Gospode Bože moj, učinio sam to što sam takav te od mene ništa izuzev pogrešaka ne treba ni očekivati, ako mi Tvoja blagodat ne pomogne. Kajem se što na Tvoje staranje o meni ne odgovaram ispravnim životom, nego jednako padam. Oprosti i daj mi snage da Te više ne žalostim i da ni u čemu ne odstupam od Tvoje volje. Iskreno želim da služim Tebi i da Ti u svemu budem poslušan“.
Kad to učiniš ne muči se mišlju da li je Bog oprostio. Gospod je blizu i čuje uzdahe slugu Svojih. Umiri se tim uverenjem, a kad se umiriš, nastavi obična zanimanja kao da se s tobom ništa nije dogodilo.
Tako treba da postupaš ne samo jednom, nego ako je potrebno i po sto puta svakog časa, uvek sa savršenom nadom i slobodom kao i prvi put. Čineći tako neprekidno ćeš napredovati u duhovnom životu i ići stalno napred, ne gubeći uzalud vreme i trud.
Za čuvanje unutrašnjeg mira u ovom slučaju možeš preduzimati i ovo: svestan svoje nedostojnosti pred Bogom, misli na velike milosti koje Ti je On ukazao. Oživivši tako ljubav prema Njemu, stvori u sebi raspoloženje da Mu blagodariš i da Ga slaviš iz dubine duše. Pošto je blagodarenje i slavoslovljenje Boga najviši znak živog saveza s Njim, plod tvoga pada će, ako se razumno prema njemu odnosiš, biti, s Božjom pomoću, tvoje veće uzdizanje Bogu. Ovo bi trebalo da zapamte oni koji se odveć uzrujavaju i muče zbog malih pogrešaka da bi uvideli koliko su slepi u ovom slučaju i kako sami sebi nanose štetu zbog svoje nerazumnosti. Radi njih i dajemo ovu poslednju pouku koja je ključ pomoću koga duša otvara veliku duhovnu riznicu kojom se za kratko vreme možemo obogatiti blagodaću Gospoda našega Isusa Hrista, Kome neka je slava sa bespočetnim Ocem i Svetim Duhom, sada i svagda i u vekove vekova AMIN.
 
Ako ova knjižica bude kome od pomoći, neka ponekad spomene u molitvama prevodioca episkopa Hrizostoma.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *