NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
NEKA TE NE ZBUNJUJE OTSUSTVO DUHOVNIH RADOSTI I DRUGA UNUTRAŠNJA ISKUŠENJA
 
Premda sam u sedmoj glavi govorio o hladnoći srca i o žalosti koju duša zbog toga oseća, reći ću i ovde nešto što tamo nisam rekao, a to je da takva žalost, hladnoća srca ili odsustvo duhovne radosti donosi mnogo koristi kada je primamo i podnosimo sa smirenošću i trpljenjem. I kad bi čovek unapred znao tu korist, ne bi se mučio i žalostio kada ta iskušenja naiđu. Odsustvo unutrašnjih duhovnih radosti ne bi smatrao za znak Božje nenaklonosti, nego naprotiv, video bi u tome znak osobite Božje ljubavi prema sebi i primio bi ovo s radošću kao veliku Božju milost.
Već je i to utešno što takva raspoloženja dolaze samo onima koji se s osobitom revnošću predaju na služenje Bogu i s naročitom pažnjom staraju da izbegavaju sve što može da Ga ožalosti, – i što to ne doživljuju u početku svog obraćanja Bogu, nego pošto Mu duže vremena služe: kada već očiste svoje srce molitvom i smirenošću, kada osete neku duhovnu sladost, toplotu i radost, kada odluče da se potpuno posvete Bogu i već otpočnu taj trud. Grešnici i oni koji su predati svetskim taštinama ne osećaju tako nešto, niti podležu tim iskušenjima. A to je znak da je ta gorčina dragocena trpeza na koju Bog poziva one koje voli. Premda nije tako prijatna dok traje, ta gorčina donosi mnogo dobra iako mi to u tom momentu ne osećamo. Jer kad se duša nalazi u stanju hladnoće i stradanja od tih iskušenja na koje i samo sećanje dovodi čoveka do užasa, ona se uči da ne veruje sebi i da se ne uzda u svoje dobro raspoloženje, nego dobija istinsku smirenost koju Bog od nje tako želi. Pored toga, dobija želju za većom ljubavlju prema Bogu, obraća pažnju na svoje misli, dobija veću snagu za podizanje takvih iskušenja bez štete i izlazi iz te borbe zadobivši osjećanja dugim učenjem obučena za razlikovanje i dobra i zla (Jevr. 5,14).
Ne videći te skrivene korisne plodove, duša se bez potrebe uzrujava, izbegava gorčinu, ne želi da i najmanje vremena ostane bez osećanja duhovnih radosti i svako duhovno zanimanje, ako je bez ovih radosti, smatra izgubljenim vremenom i besplodnim trudom.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *