NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
NE BUDI MALODUŠAN KAD TE DUŠEVNI MIR NAPUSTI
 
Oni koji idu Božjim putem često osećaju da ih je ostavio sveti mir, slatka unutrašnja samoća i sloboda, a ponekad u njima nastaje i izvesno zamračenje te ne vide put kojim treba da idu.
Kada ti se tako što dogodi znaj da Bog to dopušta za tvoje dobro. To i jeste ta borba za koju su se Božji svetitelji ovenčavali svetlim vencima. Stoj hrabro i sećaj se ovoga kada to iskušenje na tebe naiđe. I pri tome, kao i pri svakom drugom iskušenju, obrati se Gospodu i reci Mu od srca: „Gospode Bože moj, pogledaj na slugu Svoga i neka bude volja Tvoja. Znam i ispovedam da je istina reči Tvojih postojana i da su Tvoja obećanja istinita. I uzdajući se u njih stojim nepokolebljivo na putu Tvome“.
Blažena je duša koja tako predaje sebe Gospodu kad god na nju naiđe kakva uznemirenost i teškoća.
A ako napad i dalje traje i ne možeš brzo, kao što bi hteo, da sliješ svoju volju sa voljom Božjom, ne žalosti se i ne budi malodušan nego prepusti i dalje sebe Bogu i prikloni se mirno pred Njegovim odredbama i – pobedićeš. Seti se kakvu je borbu podneo Gospod Hristos u Getsimanskom vrtu kada je Njegova čovečanska priroda, plašeći se isprva čaše koju je valjalo da ispije, govorila: Oče moj, ako je moguće da me mimoiđe čaša ova, a potom, povrativši se i predavši dušu u Božje ruke, rekla je u najdubljoj smirenosti: Ali opet ne kako ja hoću nego kako Ti (Mat. 26,39).
Kada se nalaziš u nevolji ne čini ni koraka pre nego što podigneš svoje oči raspetome na krstu Gospodu Hristu. Tamo ćeš videti kako valja da se držiš u susretu s tom nevoljom. Primi to, i kada osetiš napade samoljubivog žaljenja sebe, ne obraćaj pažnju na njih i ne silazi u malodušnosti s krsta, nego pribegni molitvi i trpi sa smirenošću, starajući se da pobediš svoju volju i da zaželiš od sveg srca da bude na tebi volja Božja. Ako s takvim plodom odeš s molitve, raduj se i veseli.
Ako to ne postigneš, tvoja će duša, ne dobivši istinsko piće, ostati žedna.
Trudi se da se ništa, ni na najkraće vreme ne useli u tvoju dušu, izuzev Boga.
Ni za što se ne žalosti i ne muči.
Ne gledaj na rđava dela i primere drugih, nego budi kao malo dete koje ih po svojoj nezlobivosti ne primećuje i prolazi kraj njih bez ikakve štete po sebe.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *