NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
ZADOVOLJSTVA I RADOSGI TRAŽI SAMO U BOGU
 
Ne traži zadovoljstva i radosti od kojih nema nikakve koristi za dušu, nego neka svako tvoje delo bude korak približavanja Bogu i neka ni jedno ne bude prepreka na tome putu.
Neka ti jedino Bog bude radost, a sve drugo gorčina. Svaku svoju tegobu uznesi Njemu. Voli Ga i predaj Mu sve svoje srce bez straha i dvoumljenja. A On će naći načina da odstrani sve nedoumice i da te podigne ako si pao.
Da bi uspešno hodio ovim putem, položi svoju volju pred voljom Božjom. Ukoliko tvoje predavanje bude potpunije, utoliko ćeš dobiti veću snagu i više radosti. Neka tvoja volja bude tako raspoložena da želi samo ono što želi Bog i da ne želi ništa što On ne želi. Pri svakom delu obnavljaj nameru i odlučnost da u svemu služiš Njemu. Ne snevaj o budućnosti, jer ne znaš, šta će sjutrašnji dan donijeti (Priče Solom. 27,1), nego budi slobodan od svega. Ovim se ne zabranjuje razumna briga i staranje za ono što spada u delokrug tvoga zanimanja, položaja i zvanja, jer je ta briga saglasna s voljom Božjom i ne smeta unutrašnjem miru i duhovnom napredovanju. Pri svakom delu odluči da učiniš sve što je potrebno i što si dužan učiniti. Za sve ostalo što je izvan tvoga domašaja budi ravnodušan i smireno se pokoravaj onome što iz toga spolja za tebe dođe.
Ti možeš u svako doba prinositi na Žrtvu Bogu svoju volju i On ništa više od toga i ne želi. Ako uvek budeš to činio i ne budeš ničim drugim vezan, uvek ćeš imati mir u sebi. U toj se slobodi duha i sastoji ono veliko blago o kome slušaš u svetim knjigama. Ono nije ništa drugo do stalno prebivanje unutrašnjeg čoveka u samom sebi bez želje da traži što van sebe. I sve dok budeš držao sebe slobodnim, osećaćeš tu božansku neiskazanu radost koja je nerazdvojna s carstvom Božjim koje se u nas useljava, kao što je rekao Gospod: Jer gle, carstvo je Božije unutra u vama (Luka 17,21).

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *