NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAD SE ODREČEŠ SEBE, PREDAJ SEBE BOGU
 
Uzdaj se u Boga koji zove svakog i govori: Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni i ja ću vas odmoriti (Mat. 11,28). Pođi za ovim pozivom i čekaj silazak Sv. Duha. Zatvorenim očima uroni u more božanskog promisla i pusti da te silni talasi Božje volje nose bez ikakvog protivljenja s tvoje strane. Oni će te uskoro odneti u pristanište hrišćanskog spasenja i savršenstva. Prepuštaj se tome više puta na dan. Staraj se, pored toga, što više možeš da ostaneš u samoći kako unutarnjoj tako i spoljašnjoj da bi se svesrdnije mogao predavati delima koja osobito raspaljuju ljubav prema Bogu kao što su: molitva, neprekidno prizivanje imena Gospoda Isusa Hrista i prolivanje suza iz ljubavi prema Njemu. Ali neka sve to biva bez prejakog prisiljavanja srca da ne bi iznemoglo od zamaranja, ogrubelo i postalo nesposobno za primanje blagodati. Upravljaj se u tome prema savetima iskusnijih. Prebivaj što više u razmišljanju o Božjoj svetosti i Njegovim neizbrojnim dobrima i sa smernošću primaj slatke kapi koje kaplju u tvoju dušu od Njegove neiskazane dobrote.
Ali ne dosađuj Bogu, nego stoj smireno u svojoj unutrašnjoj usamljenosti i čekaj da se na tebi ispuni volja Njegova. I kada te Bog obaspe darovima bez tvog nastojanja, osetićeš kako su ti darovi slatki i korisni. Ključevi kojima se otvaraju tajanstvene riznice duhovnih darova poznavanja i božanske ljubavi jesu: smirenost, odricanje od svoje volje i predavanje sebe Bogu u svako vreme i svakom delu. Tim se istim ključevima zatvaraju dveri neznanja i duhovne hladnoće.
Stoj ćuteći s Marijom kraj nogu Hrista Gospoda koliko možeš duže i pazi šta On govori tvojoj duši. Pazi da tvoji neprijatelji, od kojih si najveći ti sam ne ometaju to tvoje sveto i nemo stajanje pred Gospodom.
Kada želiš svojim umom da nađeš Boga i da otpočineš u Njemu ne ukazuj Mu mesta i granice svojom nemoćnom i uskom uobraziljom, jer je On bezgrešan i nalazi se svuda i u svemu, ili bolje reći – sve je u Njemu. Ti ćeš Ga naći u sebi i u svojoj duši svaki put kad Ga istinski zaželiš. Bog voli da bude s nama, sinovima ljudskim, da bi nas učinio dostojnim Sebe, premda nema nikakve potrebe za nama.
Kad čitaš Sv. Pismo, nemoj samo čitati list za listom, nego se udubljuj u svaku reč i kada te izvesne reči zadrže da se u njih udubiš ili proizvedu u tebi smernost, ili pune tvoje srce duhovnom radošću i ljubavlju – zaustavi se na njima. To se Bog približuje tebi, primi Ga smerno otvorena srca, jer On Sam hoće da se sjediniš s Njim. Ako radi toga propustiš da ispuniš što od tvog pravila, ne uznemiruj se. Jer cilj svih duhovnih zanimanja, kao i ovog, jeste udostojiti se osećanja Boga. Kad ono dođe, nema potrebe zadržavati se na sredstvima koja služe za njegovo postizanje. Isto tako i kad razmišljaš o čemu božanskom, osobito o stradanjima našeg Gospoda Hrista, i osetiš umiljenje, zaustavi se na tome da bi se to sveto osećanje produžilo.
Jedna od prepreka za čuvanje unutarnjeg mira jeste postavljanje sebi za pravilo da se pročita na dan jedan određen broj psalama iz Psaltira i određeni broj glava iz Jevanđelja i apostolskih poslanica. Oni koji sebi postave takva pravila obično žure da pročitaju sve, ne brinući da li dolazi umiljenje od onoga što se čita i da li se u umu rađaju uzvišene misli. Kada ne uspeju da pročitaju sve što su odredili, uzrujavaju se i ljute, ne zbog toga što su se lišili duhovnih plodova od čitanja, nego što nisu sve pročitali. Sv. Isak o tome veli: „Ako hoćeš da od pročitanog imaš koristi i da razumeš ono što pročitaš, ne obraćaj pažnju na broj pročitanih strana, nego se udubljuj u reči Sv. Duha dok ti se duša ne zadivi Božjem domostroju i počne hvaliti Boga“. U ropskom obavljanju čitanja nema mira umu; uzrujanost smeta da se shvati smisao i, slično pijavici koja isisava život iz tela, krade čoveku misli.
Ako imaš pred sobom samo cilj da nađeš Boga i toga se udostojiš, prekidaj onda svaki drugi rad i ne produžuj ga, zaboravi tada svaki drugi posao i nalazi mir u Bogu. Kada pak bude Njegova volja da se odvoji od tebe, tek tada nastavi svoja redovna duhovna zanimanja, imajući pred sobom uvek Taj isti cilj: da kroz njih nađeš Boga. Zapamti ovo dobro, jer ima mnogo duhovnih lica koja lišavaju sebe spasonosnog ploda mira od svojih duhovnih zanimanja time što ih produžuju, misleći da će pretrpeti štetu ako ih ne svrše do kraja, i to, razume se, čine u lažnom uverenju da se u tome i sastoji duhovno savršenstvo. Povodeći se za svojom voljom oni se mnogo trude i muče, ali ne dobijaju pravi unutarnji mir u kome se stvarno nalazi Bog.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *