NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
KAKO ĆEŠ OČUVATI UNUTRAŠNJI MIR
 
Da bi sačuvao unutrašnji mir:
1) Pre svega drži strogo svoja čula i izbegavaj da puštaš sebi na volju u spoljašnjem držanju, to jest, ne gledaj, ne govori, ne maši rukama, ne koračaj i ne čini ništa s uzrujanošću, nego sve čini pristojno i tiho. Kad navikneš držati sebe mirno u spoljašnjem pogledu, lako ćeš i bez muke zadobiti i mir u sebi, u svome srcu jer, po svedočanstvu otaca, unutrašnji čovek u mnogome dobija raspoloženje od spoljašnjeg.
2) Stvori u sebi raspoloženje ljubavi prema svima ljudima i živi sa svima u miru, kao što zapoveda sv. apostol Pavle: Ako je moguće, koliko do vas stoji, imajte mir sa svijem ljudima (Rim. 12,18).
3) Pazi da ti savest ne bude uznemirena i da nema zašto da ti prebacuje i da te muči. Neka bude mirna i u odnosu prema Bogu, i u odnosu prema tebi, i u odnosu prema bližnjima, i u svemu spoljašnjem. Čuvanje savesti stvara, produbljuje i povećava unutrašnji mir, kao što svedoči sv. David: Veliki mir imaju oni koji ljube zakon tvoj, i u njih nema spoticanja (Ps. 119,165).
4) Nauči se da bez uzbuđenja podnosiš sve neprijatnosti i uvrede. Istina, mnogo ćeš se namučiti i pretrpeti dok se na to navikneš, ali kada tu naviku stekneš, tvoja će duša imati veliko zadovoljstvo i od samih neprijatnosti koje te budu snalazile. Kad se na to odlučiš, iz dana u dan ćeš sve bolje upravljati sobom i uskoro ćeš umeti da sačuvaš mir u sebi pri svim spoljašnjim i unutrašnjim nemirima.
5) Ako ti se koji put dogodi da ne možeš vladati svojim srcem, odagnati iz njega tugu i žalost i uspostaviti mir, pribegni molitvi, ugledajući se na Gospoda Spasitelja Koji se u Getsimanskom vrtu tri puta molio. On ti je time dao primer da u svakoj žalosti i tuzi pribegavaš molitvi. Ma koliko žalost i malodušnost navalili na tebe, ne odstupaj od molitve sve dok tvoja volja ne postane potpuno saglasna s voljom Božjom i dok ti se srce ne umiri i ne ispuni hrabrošću da primi i podnosi radosno ono čega se ranije bojalo i što je želelo da izbegne. I Gospod se pre molitve plašio, tužio i bio žalostan, a posle molitve se umirio i spokojno rekao: ustanite da idemo; evo se približi izdajnik moj (Mat. 26,46).

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *