NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
O DUHOVNOM MIRU SRCA
 
Tvoje je srce Bog stvorio jedino da bi Njega ljubilo i Njemu služilo za hram. Zato ti i traži da mu predaš srce: Sine moj, veli, daj mi srce svoje (Prič. 23,26). A pošto je Bog mir koji prevazilazi svaki um, neophodno je da u srcu koje hoće da Ga primi, vlada mir. Samo je u miru stan Njegov peva car David. Zato se više svega staraj da uspostaviš mirno nastrojenje u srcu i sva tvoja dela i podvizi neka budu upućeni sticanju tog mira kao što je rekao veliki ava Arsenije: „Obrati svu pažnju na to da ti unutrašnje nastrojenje bude po Bogu i pobedićeš spoljašnje strasti“.
Mir srca remete strasti. Ne puštaj strasti do srca i ono će uvek biti mirno. Onaj koji se bori za spasenje stoji naoružan na vratima srca i odbija sve što pokušava da uđe u njega i da ga uznemiri. Kad se strasna uznemirenost potkrade do srca, ne ustremljuj se na strast da se s njom boriš, nego se brzo povuci u srce i staraj se da ga umiriš. Čim se srce smiri, borba je završena.
Čovekov život je neprekidna borba i neprestano iskušenje. Zato je Jov rekao: Nije li čovjek na vojsci na zemlji? (7,15). Iskušenje izaziva borbu i eto rata. Zbog toga moraš uvek biti budan i paziti da ti srce po svaku cenu bude mirno i spokojno. Kada ti se u duši pojavi uznemirenost, ugušuj je odmah da ne bi pod njenim uticajem sišao s pravog puta. Jer je srce čovečje slično tegu na zidnom časovniku i krmi na brodu. Ako olakšaš ili opteretiš teg, odmah se menja brzina svih točkića u časovniku i skazaljke ne pokazuju više pravo vreme. Ako okreneš na desno ili na levo krmu, brod odmah menja pravac. Isto tako, čim se uznemiri srce, u čitavom našem biću nastaje nered, te i um gubi pravilno suđenje. Zato je neophodno umirivati srce odmah čim se, bilo nečim spoljašnjim ili unutrašnjim, bilo na molitvi ili u koje drugo vreme, uznemiri.
Znaj da ćeš se samo onda umeti pravilno moliti, kad se naučiš da čuvaš svoj unutrašnji mir. Zato se trudi da to postigneš i svako svoje delo svršavaj u srdačnom miru sa zadovoljstvom i radošću. Čuvanje srca treba da bude neprekidni podvig čitavog tvog života i nikako ne smeš dozvoliti da ga što grešno uznemiri. Sva tvoja dela neka budu u znaku tog mira i krotosti, kao što je napisano: Sine, čini svoja dela u krotosti (Sirah. 3,17), da bi se udostojio Spasiteljevog obećanja: Blago krotkima, jer će naslijediti zemlju (Mat. 5,5).

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *