NEVIDLJIVA BORBA – KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE

 

NEVIDLJIVA BORBA
KNJIGA ZA MONAHE I MONAHINJE
 
TREĆE ISKUŠENJE U ČASU SMRTISUJETA
 
Treće iskušenje u času smrti jeste sujeta, ili visoko mišljenje o sebi i uzdanje u sebe i u svoja dela.
Nikada, a najmanje u času smrti, ne dopuštaj svojim mislima da se zaustavljaju na tebi i da budu zadovoljne tobom i tvojim delima ma imao dobrih dela više negoli svi sveti. Neka, naprotiv, sve tvoje zadovoljstvo bude u Bogu i sva nada u Njegovo milosrđe i u stradanja Gospoda Spasitelja da bi se spasao. Unižavaj sebe u svojim očima do poslednjeg daha svog. Iako ti padne na um koje tvoje dobro delo, misli o njemu da ga je Bog učinio pomoću tebe a ne ti sam i da je ono od Boga došlo. Sklanjaj se pod zaklon milosrđa Božjeg, ali ne dozvoljavaj sebi da ga očekuješ kao neku nagradu za mnoge borbe i pobede koje si održao.
Neka u tebi uvek živi spasonosni strah. Priznaj od srca da bi svi tvoji napori i podvizi bili uzaludni i besplodni da ih Bog nije uzeo pod svoju zaštitu i učestvovao u njima. Na tu milostivu Božju saradnju položi i sada svu svoju nadu.
Ako poslušaš ovaj savet, tvoji neprijatelji neće u času smrti imati nikakvog uspeha u svojima napadima. I otkriće se pred tobom slobodan put iz zemaljske doline u nebesni Jerusalim, željenu tvoju domovinu.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *